Храни, които задължително се ядат сурови

Кои продукти не трябва да готвим?

Храни, които задължително се ядат сурови

Всеки естествен хранителен продукт има своите полезни вещества, които приемаме чрез консумацията му. Знаем, че колкото по-пресни или здравословно приготвени са продуктите, толкова по-качествено ще е усвояването им от организма.

Има обаче няколко храни, които задължително трябва да се консумират сурови, защото която и да е термична обработка, включително задушаването на пара, разгражда важните съединения в тях.
Кои са те?


Чесън
Чесънът е подправка, присъстваща в хиляди рецепти за приготвяне на термично обработени ястия. Той е надарен с изключително много полезни хранителни вещества, заради което често е наричан естествен антибиотик.
В него се съдържа важен антиоксидант – алицин, който е много мощен в превенцията на рак и сърдечносъдови заболявания. Другите полезни вещества в чесъна остават невредими след готвене, но специално алицинът не. Затова е необходимо да го консумирате пресен. Ако го слагате в ястия, нарязвайте го на парчета 45 минути преди готвене. По този начин алицинът се задържа повече в чесъна, пише bustle.com.

Лук
Лукът, подобно на чесъна, е изключително полезен. Неговите невероятни сокове съдържат силни антиоксиданти, които подобряват цялостно здравословното състояние и предпазват от опасни злокачествени процеси.
Тези органични съединения обаче се разрушават при топлинна обработка, особено на по-висока температура, и затова е добре лукът да се консумира заедно със пресни салати, а не с готвени ястия.

Червени чушки

Ако искате да си доставите големи количества витамин С – червената чушка е начинът. Тя е най-богата на този витамин сред зеленчуците. Витамин С обаче не е устойчив на загряване и се разпада при готвене.
Всички обичаме сочни червени пълнени чушки, но е по-полезно да ги ядем сурови, защото така ще получим пълния набор от полезни вещества в тях.

Спанак
Спанакът е много богат на желязо и витамин С. За витамин С вече стана ясно, че се разпада твърде лесно при високи температури.
Желязото, калцият, магнезият, които също се съдържат в пресния спанак, не търпят термична обработка. Затова е добре да ядете спанак под формата на салата. Ще преоткриете невероятния му вкус!

Броколи
За броколите сме чували, че е добре да не се готвят особено и затова хората ги приготвят варени или задушени на пара. Е, имаме лоша новина – дори при този вид обработка броколите губят полезните си вещества!
За да се възползваме от хранителните им богатства, трябва да ги ядем сурови. Съединението сулфорафан, което е силно срещу раковите клетки, действа само ако броколите са сурови.

Плодове
Плодовете, разбира се, е най-добре да се ядат сурови, защото витамините, минералите и антиоксидантите в тях страдат при топлинна обработка. Въпреки това, много голяма част от плодовете се приемат под формата на сладка, десерти, печива, компоти.
Ако искате да се заредите с истинска витаминна бомба – яжте пресни плодове!

az-jenata.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата