Не е нужно да имате рожден ден, за да хапнете шоколадова торта. Поводът е днешният Ден на шоколадовата торта.
Съвременият облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините, разказва foodpanda. В Гърция, тортите (или plakous) са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и „торта", като взаимозаменяеми, за всичко направено от тесто.
Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколени и е успешен бизнес. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.
Най-емблематичната торта за България е бисквитената или така наречената селска торта. На почит е разбира се и шоколадовата торта.
В Америка шоколадът се е консумирал като напитка до 30-те - 40-те години на 19 век. Най-старата рецепта за шоколадова торта датира от 1847 г. За разлика от днешните рецепти, в нея е използван нарязан шоколад. Първата пакетирана смес за шоко торта се появява на американския пазар през 1920 г.
Ето и една рецепта за американска шоколадова торта
Необходими продукти
За блата
100 грама краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
1 с. л. лимонов сок
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
50 - 70 грама какао
1 ч. ч. захар
3 яйца
За глазурата
250 грама шоколад
3 с. л. захар
300 мл. сметана
Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете содата и какаото и разбъркайте. Сипете млякото в купа и прибавете лимоновия сок, след което оставете малко да престои.
Разбийте маслото с половината захар. Постепенно, едно по едно, добавете яйцата и останалата захар.
Започнете да прибавяте млечната смес и по 2 с. л. от брашното.
Полученото тесто се разделя на 2 части. Изсипва се в две форми за торта, намазани с масло. Блатовете се пекат и се оставят да изстинат.
Шоколадът се разтапя на водна баня, прибавят се захарта и сметаната.
Всеки блат се разрязва на две отделни части, които се слепват с част от шоколадовата глазура. С останалата част се маже отгоре тортата.
Да Ви е сладко!
Коментари