5 храни, които експертите не консумират

Недобре сготвено месо

5 храни, които експертите не консумират

Някои храни крият значително голям риск от отравяне. Бил Марлър, който е експерт в тази област, съставя списък с някои от тях, който е поместен на страниците на Food Poisoning Journal. Ето какво да не ядем…

 

1. Сурови кълнове

 

Леко сварените или сурови кълнове се свързват с повече от 30 бактериални епидемии от средата на 90-те години. През 2014 г бобови кълнове изпращат в болницата 19 души, заради натравяне със салмонела. Според Марлър тези храни не бива да се консумират изобщо.

 

2. Недобре сготвено месо

 

При него има риск от заразяване с Ешерихия коли, Салмонела и други бактериални заболявания. Месото трябва да се готви при температура от 70 градуса по Целзий. Това е необходимо, тъй като бактериите от повърхността му може да попаднат вътре в него и така да ни заразят.

 

3. Непастьоризирано мляко и сокове

 

В  практиката на експерта има случай  на няколко деца, развили хемолитично-уремичен синдром. Това е усложнение, причинено от инфекция с Ешерихия коли, и може да доведе до бъбречна недостатъчност. Причина за инфекцията е консумация на непастьоризиран ябълков сок. Според Марлър няма достатъчно голяма полза, която да оправдае риска от консумацията такива продукти.

 

 

4. Сурови стриди

 

Стридите изпълняват функцията на филтър, който пречиства водата. Ако във водата има бактерии, те постъпват в стридите и се натрупват в тях. Консумацията на тези морски дарове може да доведе до хранително натравяне.

 

В допълнение, повишаване на температурата в океаните може да повиши растежа на микробите.

 

5. Сурови яйца

 

Макар през последните години случаите на натравяне от яйца да намаляват, те представляват опасност от заразяване със Салмонела. Препоръчително е яйцата да се консумират добре сготвени, за да се избегне този риск.

puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата