Можем да се погрижим за здравето на сърцето с помощта на храната, която консумираме. Какво да включим в хранителния режим за тази цел?
Пресни подправки
Препоръчително е да ги използваме вместо сол и мазнини. Те добавят вкус, като в същото време не увреждат сърдечносъдовото здраве. Подправките са вкусен начин да се храним здравословно.
Черен боб
Тази храна е с богато съдържание на полезни за сърцето вещества. Сред тях са фолиева киселина, антиоксиданти и магнезий, които помагат за понижаване нивата на кръвното налягане. Фибрите, които също се съдържат в черния боб, са полезни за контрола на „лошия“ холестерол и кръвната захар. При консервирания боб е препоръчително преди консумация той да се изплакне, за да се отстрани излишната сол.
Сьомга
В нея се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини. Те са полезни за здравето мазнини, които намаляват риска от нарушения в сърдечната честота, както и нивата на кръвното налягане. Тези мастни киселини понижават и триглицеридите в кръвта, като по този начин контролират възпалителните процеси. Препоръчителната консумация на сьомга или друг вид мазна риба е две порции седмично.
Зехтин
Той се добива от маслини и е с богато съдържание на полезни за сърцето антиоксиданти, които защитават кръвоносните съдове. Когато зехтинът се замени с наситените мазнини в хранителния режим, като маслото например, може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.
Орехи
Консумацията на шепа орехи дневно също може да понижи нивата на холестерола, както и да предостави защита срещу възпаления в сърцето и артериите. Орехите съдържат полезните омега-3 мастни киселини, както и фибри.
Коментари