Как да се храним за здраво сърце?

Сьомга, зехтин..

Как да се храним за здраво сърце?

Можем да се погрижим за здравето на сърцето с помощта на храната, която консумираме. Какво да включим в хранителния режим за тази цел?

 

Пресни подправки

 

Препоръчително е да ги използваме вместо сол и мазнини. Те добавят вкус, като в същото време не увреждат сърдечносъдовото здраве. Подправките са вкусен начин да се храним здравословно.

 

Черен боб

 

Тази храна е с богато съдържание на полезни за сърцето вещества. Сред тях са фолиева киселина, антиоксиданти и магнезий, които помагат за понижаване нивата на кръвното налягане. Фибрите, които също се съдържат в черния боб, са полезни за контрола на „лошия“ холестерол и кръвната захар. При консервирания боб е препоръчително преди консумация той да се изплакне, за да се отстрани излишната сол.

 

Сьомга

 

В нея се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини. Те са полезни за здравето мазнини, които намаляват риска от нарушения в сърдечната честота, както и нивата на кръвното налягане. Тези мастни киселини понижават и триглицеридите в кръвта, като по този начин контролират възпалителните процеси. Препоръчителната консумация на сьомга или друг вид мазна риба е две порции седмично.

 

Зехтин

 

Той се добива от маслини и е с богато съдържание на полезни за сърцето антиоксиданти, които защитават кръвоносните съдове. Когато зехтинът се замени с наситените мазнини в хранителния режим, като маслото например, може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

 

Орехи

 

Консумацията на шепа орехи дневно също може да понижи нивата на холестерола, както и да предостави защита срещу възпаления в сърцето и артериите. Орехите съдържат полезните омега-3 мастни киселини, както и фибри.

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата