Рисковете от консумацията на преработени храни е добре известна. Важно е да знаем обаче, че има и някои комбинации от иначе полезни храни, които не се отразяват добре на здравето. Ето някои от тях, посочени от puls.bg:
1. Плодове по време на хранене или след това
Плодовете се абсорбират много бързо. Когато се комбинират със зърнени храни, меса или сушени плодове, те може да останат в храносмилателния тракт прекалено дълго и да започнат да ферментират. Това може да доведе до увреждане на стените на червата, както и до последващи други проблеми.
2. Животински протеин и нишестени продукти
Специалисти в областта на храненето твърдят, че едновременният прием на животински протеини и въглехидрати може да неутрализира ефектите от различните макронутриенти. Отделните храносмилателни ензими се "сблъскват", което крие риск поява на газове, дисомфорт и подуване на корема.
3. Нишестени въглехидрати и домати
Доматите са киселинни плодове и могат да доведат до проблеми, когато се консумират с нишестени въглехидрати, като ориз и сладки картофи. Тази комбинация от храни крие риск от влошено храносмилане, гастроезофагеален рефлукс и други храносмилателни проблеми. Възможно е и да предизвика и умора.
4. Плодове и кисело мляко
Млечните храни могат да влошат симптомите на алергии, както и тези на настинката, а когато се консумират заедно с плодове, този негативен ефект може да се засили.
5. Хамбургер и пържени картофки
„Удобната“ храна обикновено е нездравословна. Храната, която е преминала през прекомерна топлинна обработка, има по-високо съдържание на мазнини, консерванти и други химични вещества, които могат да формират субстанция, подобна на въглена. Тя често се комбинира със захарта в пържените картофки, образувайки цитокини, които могат да причинят възпаления и да ускорят процесите на стареене.
Коментари