IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
13:37 | 10 март 2016
Обновен: 21:43 | 30 април 2025

Зехтин или слънчогледово олио – коя мазнина е по-полезна?

Мазнините в маслините са широко препоръчвани за поддържане на сърдечносъдовото здраве

По материала работи: Юлиян Атанасов
Зехтин или слънчогледово олио – коя мазнина е по-полезна?

Въпреки ползите на зехтина, е препоръчително за готвене да се използва друга мазнина, като слънчогледова или царевична. Оказва се, че хората, които имат високи нива линолова киселина в кръвта си, която се съдържа в тези масла, имат по-малко мазнини по тялото си, включително и около жизненоважните им органи. Тези фактори се свързват с по-дълъг живот и продължителна активност за по-дълго. Хората, които имат по-високи нива на линолова киселина, също така имат понижен риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

 

Мазнините в маслините са широко препоръчвани за поддържане на сърдечносъдовото здраве, но в сравнение с масла като слънчогледовото и царевичното, предлагат по-малко ползи. Линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която се намира в изобилие в много ядки и семена, включително гроздови, слънчогледови, макови, шафранови, конопени, царевични, сусамени, както и в орехите.

 

Олеиновата киселина е мононенаситена омега-9 мастна киселина, която се открива в маслините, фъстъченото масло, макадамията и слънчогледовото олио. И двата вида мазнина са познати като „есенциални“ мастни киселини, тъй като организмът не може да ги образува. Затова те трябва да се приемат чрез хранителния режим. Те се считат за здравословни мазнини, в сравнение с трансмазнините, които се откриват в обработените растителните масла, тъй като повишават нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

 

Когато се сравнят ефектите на тези две мастни киселини, заедно с друг полезен вид мазнини - дълговерижните омега-3 мастни киселини, които се намират в мазните риби, се установява, че всички те намаляват възпалителните процеси в кръвта. Разликата е, че високите нива на олеинова киселина не се свързва с промяна в нивата на телесните мазнини. За нея също така е установено, че не понижава риска от диабет тип 2.

puls.bg

Коментари

Новини Варна