Великденските пости дават възможност на организма да се освободи от натрупаните през зимата токсини и се борят успешнo с типичните за сезона отпадналост и изтощение.
В студените зимни месеци сме се хранили с по-мазни и тежки ястия, с по-малко свежи плодове и зеленчуци. Поради бавния енергиен поток в организма, недостигът на слънце, краткият ден, еднообразната и по-калорична храна и липсата на движение на открито в организма се натрупват повече отпадни вещества. Пролетната умора, от която се плашат всички, се дължи по правило на блокиращия ефект на тези натрупани през зимата токсини. Появяват се симптоми като умора, вялост, отпадналост, липса на концентрация и мотивация в работата, главоболие, тревожност.
Точно в този момент идват и Великденските пости. В християнската култура това е период на духовно и физическо въздържание и пречистване. За 40 дни от храната се изключват мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца. Консумират се всички растителни храни и мазнини. От чисто рационална гледна точка, ползите за организма са многобройни.
Набавяме си повече витамини и минерали от растителната храна, богата също на влакнини и баластни вещества, което улеснява изчистването от натрупаните през зимата отрови и шлаки.
Храненето по време на пости облекчава дейността на храносмилателния тракт, на ендокринната и сърдечносъдовата система. Регулират се нивата на лошия холестерол, подобрява се метаболизмът. Ако се придържате към по-безсолна храна, това ще се отрази много добре и на бъбреците, и на отделителната ви система. А ако внимавате с количествата (и особено с тестените изделия), възможно е дори да редуцирате теглото си.
Храненето е ключът към здравето
Дори и да не сте религиозни, можете да разберете необходимостта от постите като една природосъобразна система за хранене, основана на годишния кръговрат и сезоните. Така разглежда постите в началото на пролетта натуропатията, лечебен метод, който залага на природни средства и на естествените биоритми с цел възвръщане и поддържане на здравето.
Според натуропатията, за да постигнем добро физическо и духовно здраве, трябва да се осланяме на вътрешния биологичен часовник, който е присъщ за всички хора (смяната на деня и нощта, кръговратът на сезоните, определящи всички процеси в организма чрез регулирането на количеството хормони в тялото).
Пролетта е периодът на най-висока активност във функциите на черния дроб и жлъчката. През март, април и май системата на тези органи има за задача да изчисти из основи целия организъм, точно както у дома правим традиционното пролетно почистване. Когато постим, освобождаваме организма, приемаме по-малко храна и черният дроб с помощта на жлъчния мехур може да осъществи много по-лесно и спокойно процеса на тази трансформация и изчистване на организма.
Можем да улесним това с прием на подходяща комбинация минерални соли – Шуслерова сол №5 калиев фосфат, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол дневно за периода на постите.) Тази комбинация изчиства тялото от токсините и му връща енергията. Калиевият фосфат действа ободряващо, подпомага нервната система и ще ви помогне за регулирането на усещането за глад, приемана в сутрешните часове. Калиевият сулфат осъществява преминаването на кислорода от кръвта в клетките и така стимулира обмяната на веществата. Солите №6 и №10 стимулират процесите на отделяне и изхвърляне от организма на вредните вещества. Сол №10 помага също за извеждане на излишните течности от тялото. От голямо значение е за поддържането на функцията на органите на отделителната система - черен дроб, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур и дебело черво.
Как по-леко и съобразно биоритмите да преминете през периода на постите?
Не забравяйте, че дългите пости не се препоръчителни за малките деца и възрастните, бременни и кърмачки, както и при тежки хронични заболявания.
По време на пости е важно на всеки час да изпивате по чаша топла вода. По този начин улеснявате изхвърлянето от организма на разтворените шлаки и токсини. Подходящи течности – вода, билкови чайове (не плодови, които повишават киселинността), разредени с вода сокове. Заменете сутрешното кафе например с гореща вода с малко лимон или с билков чай. Водата се пие между храненията, четвърт до половин час преди хранене и след това отново около 2 часа след храненето.
Закусвайте сутрин, между 7 и 9 часа, когато стомахът разгръща максимално своята активност и има най-много енергия. Закуската трябва да е най-богата. Сутрин храносмилането е най-активно и това е идеалното време за консумиране на сурова храна – сезонни плодове и зеленчуци.
За работещите, които изпитват затруднения с набавянето на подходяща храна на работното място – носете си от къщи сурова храна (зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, малко ядки (те са важни, заради мазнините, които съдържат). За следобедна закуска можете да вземете шепа сушени плодове като кайсии, смокини, сливи и т.н.
Здравословното хранене означава поне веднъж дневно прясно приготвена храна, богата на витамини и минерали. Това е най-удобно вечер, когато можете да си приготвите зеленчукова супа или ястие от зърнени култури.
Вечерята ви трябва да е между 17 и 18 часа. Вечер и през нощта производството на стомашна киселина и жлъчка спада значително, стомахът функционира „на минимум”, в резултат на което храната се задържа, ферментира и гние. Затова храненето след 19 часа е нездравословно, влияе отрицателно и на съня.
Гответе по-скоро безсолно, като залагате за овкусяването повече на подправки и билки, които стимулират храносмилането и потискат образуването на газове. Такива са: черен пипер, джинджифил, резене (див копър), кимион, босилек, розмарин и др.
puls.bg
Коментари