IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:21 | 14 април 2016
Обновен: 15:40 | 8 май 2025

Животинските мазнини не вредят на сърцето, май

За категоричност обаче са нужни още подобни резултати от сериозни проучвания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Животинските мазнини не вредят на сърцето, май

Замяната на животинските мазнини с растителни масла не намалява риска от сърдечносъдово заболяване, както се смяташе досега, а напротив даже го повишава, според резултатите на ново изследване публикувано в The medical journal BMJ.При проучването на 10 000 души, които спират употребата на наситени  и ги заместват с ненаситенитените омега-6 мазнини, се установява, че не се постига очаквания ефект за ограничаване на фатален край поради сърдечно заболяване.

 

Най-шокиращият резултат е, че хората, които постигат най-голямо редуциране на холестерола са и с по-висок риск, отколкото понижен риск от фатален край, което е в пълно противоречие на досегашните концепции при диетичното хранене. През последните 50 години в глобален мащаб експертите твърдяха, че животинските мазнини, които се намират в месото, кашкавала, сиренето, сметаната и останалите пълномаслени млечни продукти допринасят за уплътняването на кръвоносните съдове, образуването на мастни плаки и са причина за развитие на сърдечносъдови заболявания и инциденти като инсулт и инфаркт.

 

Петнадесетина години след Втората световна война препоръките на водещи световни здравни организации са да се заменят наситените животински мазнини с растителни масла, които се отправят до ден днешен независимо, че през последното десетилетие се появяват изследвания, чиито резултати провокират коригиране на тази теория.С цел профилактика на сърдечносъдовото здраве човечеството започна да избягва от пълномасленото мляко и бекона, да заменя свинското с пилешко, маслото с маргарина и други кулинарни масла.

 

Настоящото проучване обаче се провежда от достатъчно авторитетна институция американския National Institutes of Health, то е рандомизирано контролирано, започнато преди 45 години. В него са включени данни на 9423 души, пациенти от щатни болници и хосписи в Минесота. Част от тях са заменили употребата на наситени мазнини с царевично олио, докато останалите са продължавали да се придържат към режим, богат на животински мазнини. Както и се очаквало приемът на линолова мастна киселина, съдържаща се в растителните масла, допринася за спада на холестерола в кръвта, но това де факто не ни помага за оцеляването, констатират от екипа на Кристофър Рамсден. Екипът преглежда също така и други рандомизирани контролирани проучвания, които също не подкрепят хипотезата, че растителните масла ограничават сърдечните заболявания.

 

За промяна на препоръките към населението за профилактика на сърдечносъдовия риск по отношение замяната на ненаситените с полиненаситените масти медицинската общност се нуждае от още подобни резултати от сериозни проучвания. Докато ги чакаме няма да е грешка хранителният ни режим да включва повече консумация на риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, коментират експертите.

puls.bg

Коментари

Новини Варна