Продукти:
За палачинките:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
щипка захар
1 ч.ч. прясно мляко
половин ч.ч. студена вода
1 с.л. заквасена сметана
За плънката:
1 стрък праз
200 г нарязани печурки
300 г свинско месо
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.ч. ориз
2 стръка пресен копър
1 скилидка чесън
1 стрък пресен магданоз
1 с.л. краве масло
1 кубче гъбен бульон
черен пипер и кимион на вкус
200 г кашкавал
Приготвяне:
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква – сместа трябва да бъде средна по гъстота (с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа.
Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят сами по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят настрана.Рецептата е участвала в кулинарния конкурс „Празнично и кулинарно“.
Празът се нарязва на кръгчета и се запържва в маслото. След това се добавят гъбите, нарязаното на много ситни парченца месо и се разбърква добре. Добавя се оризът, сметаната, скълцаните чесън и подправки. Добавя се кубчето бульон и 2 чаени чаши вода. Подправя се с черен пипер и кимион на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън, докато оризът стане полуготов и течността се редуцира. Намазняваме подходяща тава. В средата на всяка палачинка слагаме от готовата смес, парченце топено сирене и завиваме във формата на сарма. нареждаме всички готови сарми и настъргваме кашкавала върху тях. Запича се в предварително загрята фурна около 30 минути на 180-200 градуса.
rozali.com
Коментари