Консумацията на картофи четири пъти седмично може да повиши риска от развитие на хипертония, предупреждават специалисти, цитирани от puls.bg. Това се отнася и за печените и варените картофи. Консумацията им повишава риска от покачване нивата на кръвното налягане, колкото и картофеният чипс.
За чипса се знае, че съдържа голямо количество мазнини, поради процеса на пържене, което крие рискове за здравето.
Според изследователите от Медицинското училище в Харвард, САЩ, консумацията на картофи в каквато и да е форма, представлява риск за нивата на кръвното налягане. Те смятат, че причината е в нишестето в картофите. Тъй като те имат висок гликемичен индекс, нишестените въглехидрати бързо се трансформират в захари, когато попаднат в организма, и така водят до покачване в нивата на кръвната захар. С течение на времето това може да причини проблеми с кръвната захар.
За целите на своето проучване изследователите анализират данните от 187 000 мъже и жени, които биват проследявани в продължение на 20 години. Те участват в три мащабни проекта в САЩ.
От данните става ясно, че жените, които редовно консумират картофи, могат да бъдат изложени на малко по-голям риск от хипертония, в сравнение с мъжете. Като цяло, сред мъжете и жените, които консумират четири пъти седмично картофи, без значение дали са пържени, печени или варени, рискът от високи нива на кръвното налягане се повишава с 11%. Сравнението е с тези, които консумират картофи по-малко от веднъж месечно.
Установява се още, че сред хората, които консумират чипс четири или повече пъти седмично, рискът от развитие на хипертония е по-висок с 17%. Специалистите откриват също така, че заместването на една порция картофи дневно с въглехидрати, които не са нишестени, понижава този риск с 7%.
Коментари