Картофите повишават риска от хипертония

Консумацията им четири пъти седмично влияе на нивата на кръвното налягане

Картофите повишават риска от хипертония

Консумацията на картофи четири пъти седмично може да повиши риска от развитие на хипертония, предупреждават специалисти, цитирани от puls.bg. Това се отнася и за печените и варените картофи. Консумацията им повишава риска от покачване нивата на кръвното налягане, колкото и картофеният чипс. 

 
За чипса се знае, че съдържа голямо количество мазнини, поради процеса на пържене, което крие рискове за здравето. 

 
Според изследователите от Медицинското училище в Харвард, САЩ, консумацията на картофи в каквато и да е форма, представлява риск за нивата на кръвното налягане. Те смятат, че причината е в нишестето в картофите. Тъй като те имат висок гликемичен индекс, нишестените въглехидрати бързо се трансформират в захари, когато попаднат в организма, и така водят до покачване в нивата на кръвната захар. С течение на времето това може да причини проблеми с кръвната захар. 

 
За целите на своето проучване изследователите анализират данните от 187 000 мъже и жени, които биват проследявани в продължение на 20 години. Те участват в три мащабни проекта в САЩ.

 

От данните става ясно, че жените, които редовно консумират картофи, могат да бъдат изложени на малко по-голям риск от хипертония, в сравнение с мъжете. Като цяло, сред мъжете и жените, които консумират четири пъти седмично картофи, без значение дали са пържени, печени или варени, рискът от високи нива на кръвното налягане се повишава с 11%. Сравнението е с тези, които консумират картофи по-малко от веднъж месечно. 

 
Установява се още, че сред хората, които консумират чипс четири или повече пъти седмично, рискът от развитие на хипертония е по-висок с 17%. Специалистите откриват също така, че заместването на една порция картофи дневно с въглехидрати, които не са нишестени, понижава този риск с 7%.

 

 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата