IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
06:21 | 23 август 2014
Обновен: 15:05 | 17 април 2024

Умря Пепе мисионерът

Умря Пепе мисионерът

По материала работи: Златина Добрева
Умря Пепе мисионерът

Костенурката от Галапагоските острови "Пепе мисионерът" почина в четвъртък от естествена смърт на над 60-годишна възраст, съобщи директорът на парковата екосистема в Галапагос Виктор Карион.
Костенурката, която живееше под защита на остров Сан Кристобал, е починала "в резултат на заболяване на някои от нейните (вътрешни) органи", каза в петък директорът пред АФП, добавяйки, че тя е страдала и от наднормено тегло.
"След шестдесет години живот, споменът за Мисионера Пепе ще остане гравиран завинаги в паметта на жителите на острова", пише директорът на националния парк Артуро Исуриета в своя акаунт в "Туитър".
"Изчезването на костенурката Пепе не застрашава вида," каза обаче той, цитиран от АФП и БГНЕС.
Костенурката от вида Chelonoidis becki е живяла на вулкана Wolf, заедно с около 2000 от връстниците си на архипелага, разположен на около 1000 км от еквадорската страна, обявен за част от световното наследство в дивата природа заради нейната уникална флора.
Животното е било донесено от рибари в края на 1940 г. и наречено "Пепе" от тях, преди да бъде предадено на религиозна мисия през 1967 г., откъдето идва и прякорът й "мисионерът". Костенурката е пренесена в природния парк Галапагос през 2012 година.
През юни 2012 г.почина, без да остави наследници, друга известна костенурка "Хорхе самотникът". На над стогодишна възраст тя бе последният оцелял екземпляр от вида Chelonoidis abigdoni.
Галапагоските острови са част от Еквадор. Архипелагът е известен с уникалните местни видове фауна. Островите са дом на 11 различни вида гигантски костенурки.

Коментари

Новини Варна