IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:22 | 23 август 2014
Обновен: 15:05 | 17 април 2024

Убиецът на Ленън остава в затвора

Убиецът на Ленън остава в затвора

По материала работи: Златина Добрева
Убиецът на Ленън остава в затвора

Марк Дейвид Чапман, убиецът на бившия член на групата "Бийтълс" Джон Ленън, получи за осми път отказ за помилване, съобщиха затворническите власти на щата Ню Йорк.
"Молбата е отхвърлена. След проучване се установи, че ако бъдете пуснат сега, има основателна възможност отново да нарушите закона и вашето освобождаване би било несъвместимо с благосъстоянието на обществото", съобщи комисията за преразглеждане на присъдите, цитирана от АФП и БГНЕС.
59-годишният сега Марк Дейвид Чапман бе разпитан чрез видеомост от килията си в затвор в Олдън, щата Ню Йорк.
Чапман застреля певеца и борец за граждански права Джон Ленън в Ню Йорк вечерта на 8 декември 1980 г. с пет куршума, докато той се прибираше в дома си заедно с жена си Йоко Оно. Ленън бе обявен за мъртъв в 23:15 часа. Вдовицата на Ленън винаги яростно се противопоставя на освобождаването на Чапман.
Той бе осъден през 1981 г. на присъда между 20 г. и доживотен затвор. От 2000 година има право да подава молби за освобождаване и оттогава се опитва безуспешно през две години да получи свобода. Ако пак опита, то молбата му ще бъде разгледана през август 2016 г., обявиха властите. Чапман е роден през 1955 г. в американския щат Тексас. Въпреки очевидните психични проблеми убиецът на Джон Ленън, е осъден на доживотен затвор.
Джон Уинстън Оно Ленън, както е пълното име на Джон Ленан след брака с Оно, беше музикант, поет, обществен активист, художник, актьор и писател. Той е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия. Ленън става една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век.

Коментари

Новини Варна