IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
13:49 | 29 август 2014
Обновен: 14:35 | 17 април 2024

Варненец ще представи тази вечер България на Световното по Въздушна китара

Варненец ще представи тази вечер България на Световното по Въздушна китара

По материала работи: Златина Добрева
Варненец ще представи тази вечер България на Световното по Въздушна китара

19-годишният варненец Атанас Цветков със сценично име Air Grinder ще представи България на Световния финал по Въздушна китара в Оулу, Финландия тази вечер. Общо 16 състезатели от цял свят ще се борят за титлата световен шампион. Спектакълът започва в 19:40 и може да бъде гледан на живо онлайн на ilmakitara.
На жребия за поредност на излизане на сцената, който се състоя тази сутрин, Атанас изтегли благоприятната дванадесета позиция.
Това е второ участие на България на световния финал, след миналогодишното блестящо представяне на Жоро „Фотото” Николов, който се класира девети. Тази година Наско се е заканил да влезе в тройката, но от треньорския му щаб споделят, че не гонят класиране на всяка цена, а целят едно наистина добро представяне, което да бъде основа за по-нататъшното професионално развитие на младия български състезател.
Българско участие ще има и в петчленното жури на финала довечера – Ивайло Ботушанов, продуцент на българския шампионат по Въздушна китара, който с хумор сподели безкрайната си неудача, че Финландия е страната с най-ниско ниво на корупция в света и вероятно няма може да се възползва от допълнителни облаги „под масата” от страна на състезателите преди състезанието.
Въздушната китара е свирене на невидим инструмент, тоест въздух. Състезанията се провеждат в два кръга по една минута. В първи кръг всеки състезател изпълнява едноминутно парче, което е подготвил и тренирал предварително. Във втори кръг всички състезатели изпълняват едно и също непознато, едноминутно парче, за да може журито да ги оцени на еднакъв критерий способностите им за импровизация.
Препоръчително е сценичното поведение на участниците да имитира блестящо или да надминава безпощадно харизмата и динамиката в сценичното поведение на любимите им рок звезди. Обикновено има два вида участници – въздухари със сериозни намерения и въздухари, които идват просто да се забавляват. Журито оценява безпристрастно и двата вида с оценки от 4.0 до 6.0, като другите два критерия освен владеенето на сцената и публиката са убедително наподобяване на свирене на китара, и въздухарство – въплъщаване на духа и мисията на Въздушната китара.
Мисията на Въздушната китара е да спомогне за постигането на пълен световен мир. Когато човек свири на Въздушна китара, ръцете му са заети и не може да държи оръжие. Според идеологията на Въздушната китара, ако всички хора по света заедно засвирят Въздушна китара, настъпва световен мир, климатичните промени престават и всички злини изчезват.

Коментари

Новини Варна