IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
14:48 | 30 август 2014
Обновен: 03:52 | 18 юни 2022

Какво никога да не казвате на депресиран приятел?

Какво никога да не казвате на депресиран приятел?

По материала работи: manager
 Какво никога да не казвате на депресиран приятел?

Приятелите са необходимост, без която хората трудно биха оцелели. Човекът е създаден да живее в социална среда. Още от зората на човечеството хората са образували племена, съжителстващи заедно.
Казват, че „приятел в нужда се познава“. И е вярно. Когато сте потиснати, имате нужда от помощ или просто от добра дума, приятелите са тези, които очаквате да се притекат. Но понякога хората могат и да наранят в стремежа си уж да помогнат.
Има някои неща, които никога не бива да казвате на приятел в депресивно състояние, за да не влошите още повече положението. Нали искате да му помогнете? Вижте кои са забранените реплики в такива моменти?
„Знам как се чувстваш!“
Може и да се опитвате да съчувствате, но по никакъв начин не можете да се поставите изцяло на мястото на някой друг. Този коментар директно омаловажава състоянието на приятеля или приятелката ви и го/я кара да се чувства още по-зле, още по-неспециален, още по-депресиран.
Невинаги мисълта, че сме като милиони други успокоява, противно на схващането, че ако и другите са зле, това кара страдащия да му олекне.
„Всеки има лоши дни.“
Всъщност, потиснатостта и депресията не се свеждат само до един кофти ден. С такова изказване можете да нараните още повече чувствата на своя приятел. Вместо това покажете на приятеля или приятелката си, че сте готови да слушате.
„Защо е нужно да се потискаш?“
Не изтъквайте колко добри деца или колко прекрасен съпруг има вашата приятелка, когато не се чувства добре. Да, вярно е, че малко хора са късметлии да имат блестящо семейство, добра професия и сносен начин на живот. Но в момент на депресия надали това би помогнало за излизане от ситуацията. Дори напротив!
С такова изказване рискувате дори да накарате приятелката си да се затвори още повече в себе си.
„Има хора, които са по-зле от теб!“
И с това изречение очаквате близкия ви човек да се почувства по-добре на мига? В моменти на слабост и безнадеждност това, че има безброй страдащи по света е най-малкият проблем на депресирания ви приятел.
Важно е какво преживява той или тя сега, в този момент, в личния си свят. Ако вие сте истинска част от този свят, проявете уважение и разбиране.
„Защо не си намериш някакво хоби?“
Такъв род въпроси биха могли да се перифразират така: „След като така и така все не се чувстваш добре, защо не вземеш поне да се занимаваш с нещо!?“. Това си е своего рода обида!
Дори не просто обида, а тотално нежелание за помощ от ваша страна. Въздържайте се от такива изказвания, ако искате наистина да запазите отношенията си с този човек и да му помогнете.
„Всичко е само в главата ти!“
Дори да не целите тази забележка да звучи грубо, то си е така. Дори пренебрежително. С такова изказване може да ударите направо в земята депресиран човек, като омаловажите неговите терзания.
„Защо не можеш да излезеш от това състояние?“
Ако беше толкова лесно, вероятно това състояние щеше да е изчезващ вид, не мислите ли?


az-jenata.bg

Коментари

Новини Варна