Изобилието от плодове, зеленчуци и цветове през есента е несравнимо! С щедрост, каквато само този сезон може да ни дари, екипът на purvite7.bg е подбрал 10 рецепти за вкусни есенни супи, пюрета и каши, които бебета и малките деца ще обикнат със сигурност.
Есенна супа
Необходими продукти:
2 картофа
1 червена чушка
1 парче тиква – около 100-150 гр.
1 парче праз – само бялата част
4 с.л. грах
1 к.ч. кисело мляко
1 жълтък
магданоз
Начин на приготвяне:
Задушете зеленчуците в малко растително масло, като започнете от праза, след това добавите картофите, граха, чушката и тиквата. Долейте с вряща вода и варете докато всички зеленчуци омекнат.
След като сте сварили зеленчуците можете да ги намачкате с вилица или да ги пасирате с пасатора както са в бульона от варенето само с няколко пулса или до пълна гладкост на супата, според възрастта на детето. Ако то вече приема храна с парченца и дъвче, можете да я оставите и непасирана.
По желание добавете застройка от 1 кафена чашка кисело мляко и 1 жълтък. Поръсете с пресен магданоз.
Тиква с ориз
Необходими продукти:
200 гр. ориз
200 гр. добре узряла тиква
1 малка глава ситно нарязан лук
2 с.л. настърган кашкавал
2 лъжици зехтин
500 мл. зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете тиквата на кубчета, сварете я до омекване. В отделен съд задушете в мазнината и малко вода ситно нарязания лук, към който добавете ориза и постепенно добавяйте бульона. Разбърквайте често, за да не загори. Малко преди оризът да е напълно готов, добавете тиквата и долейте остатъка от бульона. Продължете да варите и да разбърквате до пълна готовност.
Преди да сервирате поръсете с настърган кашкавал. За деца, които все още не са свиквали с храна, която съдържа по-едри парченца, намачкайте с вилица.
Пюре от броколи и картофи
Необходими продукти:
2 средно големи картофа
5 средно големи розички броколи
бучка краве масло
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка кипнете около две чаши вода, в която сложете картофите и броколито да се сварят до омекване. Когато са готови, отлейте част от бульона и намачкайте зеленчуците, при нужда добавете още малко бульон от варенето и пасирайте само с няколко пулса на пасатора, за да не се превърне пюрето в лепкава каша от картофите. Добавете маслото и сервирайте.
Есенна каша
Необходими продукти:
1 резен целина от средна по големина глава
бялата част на 1 стрък праз
1 картоф
1 морков
1 малък обелен домат
250 мл зеленчуков бульон или вода
няколко стръка магданоз
бучка масло
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете зеленчуците на малки парчета. Сварете ги до пълното им омекване в бульон или вода, като оставите домата за накрая. След като и той се свари, пасирайте всичко, сложете маслото и подправете със ситно нарязан магданоз.
Царевична каша с тиква
Необходими продукти:
200 гр. добре узряла тиква
100 мл прясно или адаптирано мляко
1 с.л. краве масло
1 щипка захар
1 ч.л. царевична каша (приготвя се от царевичен грис или брашно и вода)
Начин на приготвяне:
Обелете, нарежете и сварете тиквата, смесете я с млякото, маслото и захарта и пасирайте на фино пюре. Смесете с предварително сварената царевична каша и върнете на колона да се вари още 10-тина минути на слаб огън, докато се сгъсти.
Пюре от тиква
Необходими продукти:
250 гр. добре узряла тиква
200 мл прясно или адаптирано мляко
3-4 ч.л. обикновено или оризово/нахутено брашно
2 ч.л. масло
1 жълтък
2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Обелете, нарежете и сварете тиквата, пасирайте я до идеално гладко пюре, добавете маслото, размитото в студеното прясно мляко брашно и варете докато се сгъсти. Подсладете и при постоянно бъркане, докато е още гореща добавете жълтъка.
Пюре от карфиол с масло
Необходими продукти:
200 гр. карфиол
75 мл. прясно или адаптирано мляко
1 ч.л. масло
2 ч.л. брашно
Начин на приготвяне:
Измийте и накъсайте карфиола на розички, сварете го в леко подсолена вода до пълно омекване. Отцедете го и го пасирайте. Към полученото пюре прибавете размитото в студеното мляко предварително препечено брашно е оставете на огъня за още няколко минути, докато сместа се сгъсти. Бъркайте непрекъснато, за да не загори. Накрая прибавете маслото.
Карфиол със сирене на фурна
Необходими продукти:
200 гр. карфиол
50 гр. изкиснато сирене
1 жълтъка
2 с.л. кисело мляко
Бучка масло
Начин на приготвяне:
Почистете, накъсайте на дребни розички и сварете карфиола, след това го отцедете и прибавете сиренето и маслото. Направете заливка от жълтъка и киселото мляко и залейте ястието. Запечете до порозовяване. Сервирайте топло, а ако детето е още малко преди това намачкайте порцията с вилица.
Сладко царевично пюре
Необходими продукти:
2 бр. млечни царевици
50 мл прясно или адаптирано мляко
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Сварете млечните царевици в тенджера под налягане на 10-15 минути. Охладете и отделете зърната. Заедно с млякото и захарта пасирайте до получаване на хомогенно пюре.
Ако царевицата е достатъчно сладка, намалете количеството захар или изобщо я изключете.
Лек есенен плодов десерт
Необходими продукти:
2 средно големи ябълки
2 круши
1 парче тиква
¼ от средно голяма дюля
лист индрише
щипка канела
1 ч.л. захар (ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
Почистете, обелете и нарежете плодовете и тиквата на кубчета. Сварете ги заедно с индришето в малко количество вода. След като омекнат, отстранете индришето и пасирайте до гладкост. Добавете канелата и захарта (ако е необходимо да се подслади допълнително пюрето), охладете и сервирайте.
Четете още 5 здравословни ползи от тиквата
Коментари