IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
14:08 | 3 октомври 2016
Обновен: 17:44 | 13 май 2025

Вкусни бебешки рецепти с есенни плодове и зеленчуци

Пригответе лека царевична каша с тиква

По материала работи: Пламен Янков
Вкусни бебешки рецепти с есенни плодове и зеленчуци

Изобилието от плодове, зеленчуци и цветове през есента е несравнимо! С щедрост, каквато само този сезон може да ни дари, екипът на purvite7.bg е подбрал 10 рецепти за вкусни есенни супи, пюрета и каши, които бебета и малките деца ще обикнат със сигурност.

 

Есенна супа

 

Необходими продукти:

2 картофа

1 червена чушка

1 парче тиква – около 100-150 гр.

1 парче праз – само бялата част

4 с.л. грах

1 к.ч. кисело мляко

1 жълтък

магданоз

 

Начин на приготвяне:

Задушете зеленчуците в малко растително масло, като започнете от праза, след това добавите картофите, граха, чушката и тиквата. Долейте с вряща вода и варете докато всички зеленчуци омекнат.


След като сте сварили зеленчуците можете да ги намачкате с вилица или да ги пасирате с пасатора както са в бульона от варенето само с няколко пулса или до пълна гладкост на супата, според възрастта на детето. Ако то вече приема храна с парченца и дъвче, можете да я оставите и непасирана.

 

По желание добавете застройка от 1 кафена чашка кисело мляко и 1 жълтък. Поръсете с пресен магданоз.

 

Тиква с ориз

 

Необходими продукти:

200 гр. ориз

200 гр. добре узряла  тиква

1 малка глава ситно нарязан лук

2 с.л. настърган кашкавал

2 лъжици зехтин

500 мл. зеленчуков бульон

 

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете тиквата на кубчета, сварете я до омекване. В отделен съд задушете в мазнината и малко вода ситно нарязания лук, към който добавете ориза и постепенно добавяйте бульона. Разбърквайте често, за да не загори. Малко преди оризът да е напълно готов, добавете тиквата и долейте остатъка от бульона. Продължете да варите и да разбърквате до пълна готовност.

 

Преди да сервирате поръсете с настърган кашкавал. За деца, които все още не са свиквали с храна, която съдържа по-едри парченца, намачкайте с вилица.

 

Пюре от броколи и картофи

 

Необходими продукти:

2 средно големи картофа

5 средно големи розички броколи

бучка краве масло

 

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка кипнете около две чаши вода, в която сложете картофите и броколито да се сварят до омекване. Когато са готови, отлейте част от бульона и намачкайте зеленчуците, при нужда добавете още малко бульон от варенето и пасирайте само с няколко пулса на пасатора, за да не се превърне пюрето в лепкава каша от картофите. Добавете маслото и сервирайте.


Есенна каша

 

Необходими продукти:

1 резен целина от средна по големина глава

бялата част на 1 стрък праз

1 картоф

1 морков

1 малък обелен домат

250 мл зеленчуков бульон или вода

няколко стръка магданоз

бучка масло

 

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете зеленчуците на малки парчета. Сварете ги до пълното им омекване в бульон или вода, като оставите домата за накрая. След като и той се свари, пасирайте всичко, сложете маслото и подправете със ситно нарязан магданоз.

 

Царевична каша с тиква

 

Необходими продукти:

200 гр. добре узряла  тиква

100 мл прясно или адаптирано мляко

1 с.л. краве масло

1 щипка захар

1 ч.л. царевична каша (приготвя се от царевичен грис или брашно и вода)

 

Начин на приготвяне:

Обелете, нарежете и сварете тиквата, смесете я с млякото, маслото и захарта и пасирайте на фино пюре. Смесете с предварително сварената царевична каша и върнете на колона да се вари още 10-тина минути на слаб огън, докато се сгъсти.

 


 

 

Пюре от тиква

 

Необходими продукти:

250 гр. добре узряла тиква

200 мл прясно или адаптирано мляко

3-4 ч.л.  обикновено или оризово/нахутено брашно

2 ч.л. масло

1 жълтък

2 ч.л. захар

 

Начин на приготвяне:

Обелете, нарежете и сварете тиквата, пасирайте я до идеално гладко пюре, добавете маслото, размитото в студеното прясно мляко брашно и варете докато се сгъсти. Подсладете и при постоянно бъркане, докато е още гореща добавете жълтъка.

 

Пюре от карфиол с масло

 

Необходими продукти:

200 гр. карфиол

75 мл. прясно или адаптирано мляко

1 ч.л. масло

2 ч.л. брашно

 

Начин на приготвяне:

Измийте и накъсайте карфиола на розички, сварете го в леко подсолена вода до пълно омекване. Отцедете го и го пасирайте. Към полученото пюре прибавете размитото в студеното мляко предварително препечено брашно е оставете на огъня за още няколко минути, докато сместа се сгъсти. Бъркайте непрекъснато, за да не загори. Накрая прибавете маслото.

 

 

Карфиол със сирене на фурна

 

Необходими продукти:

200 гр. карфиол

50 гр. изкиснато сирене

1 жълтъка

2 с.л. кисело мляко

Бучка масло

 

Начин на приготвяне:

Почистете, накъсайте на дребни розички и сварете карфиола, след това го отцедете и прибавете сиренето и маслото. Направете заливка от жълтъка и киселото мляко и залейте ястието. Запечете до порозовяване. Сервирайте топло, а ако детето е още малко преди това намачкайте порцията с вилица.

 

Сладко царевично пюре

 

Необходими продукти:

2 бр. млечни царевици

50 мл прясно или адаптирано мляко

1 ч.л. захар

 

Начин на приготвяне:

Сварете млечните царевици в тенджера под налягане на 10-15 минути. Охладете и отделете зърната. Заедно с млякото и захарта пасирайте до получаване на хомогенно пюре.


Ако царевицата е достатъчно сладка, намалете количеството захар или изобщо я изключете.

 

Лек есенен плодов десерт

 

Необходими продукти:

2 средно големи ябълки

2 круши

1 парче тиква

¼ от средно голяма дюля

лист индрише

щипка канела

1 ч.л. захар (ако е необходимо)

 

Начин на приготвяне:

Почистете, обелете и нарежете плодовете и тиквата на кубчета. Сварете ги заедно с индришето в малко количество вода. След като омекнат, отстранете индришето и пасирайте до гладкост. Добавете канелата и захарта (ако е необходимо да се подслади допълнително пюрето), охладете и сервирайте.

 

Четете още 5 здравословни ползи от тиквата

Коментари

Новини Варна