С началото на октомври започва по-сериозната обмяна на вируси и други болестотворни причинители сред хората. Това се дължи най-вече на затварянето ни в помещения, в по-голямата част на деня. Запазването на доброто здравословно състояние зависи от грижите ни за имунитета, което е пряко обвързано с храненето ни.Изключително важно е, за да преборим вирусите преди да са нанесли по-сериозни щети на тялото, е да му осигуряваме храни, богати на витамини, минерали и ценни нутриенти – не случайно природата е дала най-богатото изобилие на продукти през есента и придържането към балансирано хранене в тази част на годината не е проблем.
Научните изследвания за взаимодействието на компонентите на храната и устойчивостта ни към простудни заболявания, показват безспорно ползата на няколко продукта, и това са чесънът и млечните произведения.Чесънът съдържа селен, който е един от най-мощните антиоксиданти. При дефицит на селен силата на имунната система отслабва при инвазия на микроорганизми и податлива на лошия ефект на стреса, затова и грижата ни следва да бъде насочена към осигуряването на този рядък микроелемент.Сиренето е необходимо заради линолова киселина, която има свойството да подобрява имунитета. Предимството на млечните продукти като киселото мляко е, че съдържат ценни пробиотици, които действат благоприятно на храносмилането и укрепващо имунитета.
Млякото само по себе си е ценно и заради наличието на витамин D, който през студеното полугодие се синтезира в по-ограничени количества от организма ни заради недостига на слънчеви лъчи. Този витамин е важен не само за здравината на костите ни и доброто ни настроение, но и играе ключова роля в отговора на организма срещу грипоподобни причинители на инфекции на горния респираторен тракт, така че чашата топло мляко или дори само айрян е препоръчително да присъстват в менюто не само за децата.
Няма как да се радваме на здрав организъм, ако не му доставяме достатъчно храна, богата на витамин С, а този витамин се съдържа най-вече в цитрусовите плодове и пресните зеленчукови сокове и смутита.Месото, предимно пуешко и пилешко, морските деликатеси и ядките, особено фъстъци, представляват и завиден източник на цинк. Докато витамин С подсилва възстановителните процеси в организма, този микроелемент буквално обезоръжава болестотворните микроорганизми преди те да са започнали вредното си действие в него. В случай, че вирусите все пак покажат упоритост и са нарушили вътрешната хомеостаза на организма, чаят или лимонадата с джинджифил могат да ви тонизират. Разбира се, те удачно се комбинират и като допълнение на съставки и вкус с лимонов сок и мед.
Въпреки че данните за ползата от пилешката супа са противоречиви, специалистите продължават да я препоръчват за укрепване на организма при боледуване заради съдържанието на ценни хранителни елементи и антиоксиданти, идващи най-вече от различни зеленчуци в нея. Важно! Не забравяйте, че вирусите се пренасят два пъти повече от контактни повърхности, отколкото директно по въздушно-капков път, затова повишете хигиената си – мийте по-често ръцете си със сапун, използвайте индивидуални кърпи за ръце, следете за редовното дезинфектиране на общи контактни повърхности като дръжки, клавиатури и др., проветрявайте и бъдете физически активни. Избягвайте да докосвате лигавиците на очите и носа с нечисти ръце, оттам е много по-вероятно да тръгне вирусната инфекция. Други важни елементи към този микс в борбата срещу простудните заболявания и грипа, са почивката и сънят.
Прочети още на: http://www.puls.bg
Четете още: Вкусни бебешки рецепти с есенни плодове и зеленчуци
Коментари