Обикновено приемаме, че плодовете и зеленчуците носят най-големи ползи на организма, когато се консумират в суров вид. Макар да изглежда противоречиво, някои от тях са полезни в по-голяма степен, когато са преминали през топлинна обработка. Ето част от изключенията...
1. Тиква
Всъщност едва ли повечето хора си приготвят тиквата сурова, но ако смятаме, че топлинната обработка отнема от полезните ѝ качества и избягваме да я консумираме, поради тази причина, това е погрешна стратегия.
Варената тиква съдържа всички полезни антиоксиданти, като бета-каротин, които се усвояват по-лесно при нагряване.
2. Аспержи
Суровите аспержи са вкусни, но топлинната обработка помага за разграждане на дебелите клетъчни стени, които затрудняват усвояването на витамините A, C и E, както и на фолиевата киселина. По този начин готвенето прави ценните вещества в аспержите по-достъпни за организма.
3. Домати
По време на готвенето доматите освобождават антиоксиданта ликопен. Консумацията на високи количества от този антиоксидант се свързва с понижен риск от сърдечен удар и развитие на рак.
Подлагането на доматите на топлинна обработка, както при аспержите, разгражда клетъчните стени и освобождава ликопена в организма. Следва все пак да се отбележи, че по този начин се намалява количеството на витамин C в червените плодове.
4. Моркови
Според изследователи сготвените моркови съдържат по-високи нива бета-каротин, който придава характерния оранжев цвят на морковите и съответно се открива във всички плодове и зеленчуци, които са оцветени в оранжево, жълто или червено.
Организмът преобразува бета-каротин във витамин А, който има важна роля по отношение на зрението, репродукцията, костния растеж, както и в регулиране на имунната система.
Четете още Органичната храна – полезна или вредна?
Коментари