IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
16:23 | 30 октомври 2016
Обновен: 20:53 | 9 май 2025

Добавянето на варено яйце към салатата увеличава усвояването на витамин Е от организма

Известен и като „витамин на плодовитостта”, той е изключително важен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Добавянето на варено яйце към салатата увеличава усвояването на витамин Е от организма

 

С добавянето на само едно варено яйце към салатата от разнообразни зеленчуци ще стимулирате усвояването на съдържащия се в тях витамин Е от организма, сочи изследване н учени от университета „Пърдю” в САЩ, публикувано в Journal of Nutrition.

 

Известен и като „витамин на плодовитостта”, той е изключително важен като антиоксидант заради предотвратяването на натрупването на токсични продукти по клетъчните мембрани. Недостигът му е причина за получаване на анемия. Съдържа се в растителните и животинските мазнини, зеленчуците, млякото, яйцата, черния дроб, месото, както и в зародишите на житните растения.„Витамин Е е на второ място в класацията на хранителните вещества, които американците не осигуряват на своя организъм, а това поражда проблеми, тъй като притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Потребителите вече могат лесно да подобрят хранителния си режим чрез добавяне на яйца в богатите на зеленчуци салати”, заяви Уейн Кемпбъл, професор в университета.

 

Колегата му Джун Юн Ким, останал на работа в отдела за науките, свързани с храненето, след защитата на докторската си дисертация, уточни, че в рамките на изследването е било установено между 4 и 7 пъти по-високо ниво на усвояване на витамин Е от организма, ако в салатата бъдат добавени 3 варени яйца. „Изследването е новаторско, тъй като измервахме усвояването на витамин Е от истински храни, а не от добавки, съдържащи конски дози от него”, добави той.Резултатите от изследването предоставят вариант за по-добро усвояване на витамин Е от храни, съдържащи малко мазнини. Освен това те показват на практика как един вид храна може да подобри хранителната стойност на друг при съвместната им консумация.

SINOR.bg

Четете още: По-полезна ли е наистина органичната храна?

 

Коментари

Новини Варна