IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:25 | 5 ноември 2016
Обновен: 17:49 | 15 май 2025

Суперхрани за подобряване на плодовитостта

Какво да хапват дамите, които искат да забременеят?

По материала работи: Слав Велев
Суперхрани за подобряване на плодовитостта

Плодовитостта се влияе изключително пряко от начина на хранене. Продуктите, които консумирате могат както да понижат фертилността, така и да я повишат. Ако планирате да заченете в скоро време е препоръчително да наблегнете на някои храни, които подобряват плодовитостта, съветват от az-jenata.bg


Храни, богати на омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини вършат истински чудеса с тялото. Те стимулират здравето на сърдечносъдовата система, имунните защити, правилното делене на клетките. Последното е от голяма важност, тъй като допринася за предотвратяването на хромозомни аномалии, малформации и спонтанни аборти.


Цитрусови плодове
Цитрусите са богати на витамин С, а той е много силен антиоксидант. Изследванията доказват, че този витамин подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете и регулира хормоналния баланс при жените.


Бадеми
Бадемите са богати на витамин Е. Той също подобрява мъжката плодовитост и прави спермата по-устойчива и качествена. Витамин Е също и антиоксидант, който предотвратява злокачествени изменения в клетките, деленето им и тяхната ДНК.


Яйца
В яйцата се съдържат всички необходими вещества. Те са прекрасен доставчик на витамин D, който не се синтезира лесно в организма, особено в зимните месеци, когато излагането на слънце е сведено до минимум.
Множество изследвания доказват важността на витамин D за предотвратяването на аномалиите при зачеване и в ранна бременност. Той помага за повишаване на плодовитостта.


Миди
Мидите са сред най-богатите на витамин В12 източници. Дефицитът на този важен витамин може да доведе до сериозни колебания в нивата на естрогена, който влияе много на плодовитостта и най-вече на процеса на зачеване.


Аспержи
Най-голямото предимство на иначе не толкова забележителните на вкус аспержи е богатството им на фолиева киселина. Тя е много важна за предотвратяването на малформации и вродени дефекти.

 


Още по темата:
Установиха коя е най-подходящата възраст за раждане
 

Коментари

Новини Варна