Цейлонската канела е лековита подправка, която се добива от вечнозелено дърво в Шри Ланка. Районът е познат като Цейлон, откъдето идва и ботаническото й наименование. Тази канела се характеризира с по-сладък и по-деликатен аромат от класическата канела.
Цейлонската канела отдавна се използва като средство за подпомагане на здравето и има корени чак до Древен Египет. Употребата на подправки може да бъде ефективна в борбата с различни здравословни нарушения, като е препоръчително винаги да се консултираме с лекар, преди да започнем да я прилагаме с лечебни цели.
Консумацията на цейлонската канела може да намали нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Механизмът на действие, който стои зад тези благоприятни последици, не е напълно ясен. Смята се, че съединения в канелата могат да повишат чувствителността на инсулиновите рецептори, което да помогне на организма в отстраняване на глюкозата от кръвообращението и съхраняването й в тъканите на организма.
Канелата се използва широко и за облекчаване на стомашно-чревни нарушения, включително гадене, метеоризъм, диария, загуба на апетит и нарушено храносмилане.
В допълнение етеричните масла на канелата стимулират отделянето на слюнка и стомашни сокове, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
За да се избегнат проблемите, свързани с храносмилането, при консумацията на киселинни храни можем да поръсим храната с малко канела, когато това е уместно.
Активната съставка в канелата - канелен алдехид, повишава притока на кръв в периферията на организма, което означава, че подправката може да подпомогне циркулацията в ръцете и краката, когато тя е нарушена.
Цейлонската канела има и свойства, които са от полза за изчистване на кръвоносните съдове, включително и от холестерола.
Puls.bg
Коментари