Американски изследователи твърдят, че нитратите, които се откриват в преработените меса, могат да бъдат причина за развитие на мигрена.
Нитратът се използва за съхраняване на преработените меса като наденици и бекон. Както в преработените меса, за които се твърди, че крият риск и от развитие на рак, нитратите се откриват естествено и в зеленолистните зеленчуци.
Според специалистите от Училището по медицина към калифорнийския университет в Сан Диего консумацията както на обработени меса, така и на зелени зеленчуци може да доведе до мигренозно главоболие.
Водени от твърдението, че някои храни имат отношение към мигрените, включително шоколад, вино и особено съдържащите нитрати, изследователите решават да проучат в дълбочина този въпрос.
По време на проучването се установява, че хората, които страдат от мигрена, са носители на бактерии в устната кухина и чревния тракт, които преработват нитратите.
Когато попаднат в организма, те могат да бъдат преобразувани в азотен оксид, който да бъде от полза за кръвообращението и също да намали нивата на кръвното налягане, но крие и риск от отключване на мигрена.
Използвайки публични данни от предишни проучвания, изследователите анализират общо 172 орални проби на бактерии, както и 1996 фекални проби.
Специалистите, които публикуват резултатите от проучването в System medical journal, допълват, че не е задължително те да доказват пряка връзка между консумацията на храни с богато съдържание на нитрати и появата на мигрена.
Точният механизъм за възникване на мигрената не е напълно изяснен. Често при това заболяване се появяват функционални промени в съдовете на мозъка, в активността на нервните клетки и някои биохимични процеси.
Коментари