Историята на киноата датира отпреди 5000 години, когато се е отглеждала в планинските райони на Чили, Перу и Боливия. Била е основна храна на местните индиански племена, а инките са я считали за свещена.
В стремежа си да заличат местната култура конкистадорите унищожават посевите с киноа и забраняват отглеждането й. Така това полезно растение изчезва за много години. Едва през 80-те години на миналия век двама американски учени откриват богатата й хранителна стойност, започват да я отглеждат в Колорадо и вдъхват нов живот на тази изключително полезна и здравословна
култура.
Малките зрънца киноа съдържат всички незаменими аминокиселини, необходими за синтезиране на пълноценен протеин, което я
прави изключително подходяща храна за хора, които не консумират животински продукти или постят, както и за бременни жени и малки деца.
Киноата е лесно смилаема,богата е на фибри, фосфор, магнезий, желязо, витамини и не съдържа глутен. Препоръчва се за хора, страдащи от мигрена, сърдечносъдови заболявания и диабет 2. Счита се, че честата консумация на киноа облекчава симптомите при жени в менопауза, предпазва от рак на гърдата, от детска астма и образуване на жлъчни камъни.
Киноата може да се консумира сварена или покълнала. Важно е преди употреба зрънцата да се измият добре под течаща вода, защото са покрити с леко горчиво вещество сапунини, което ги предпазва от птиците. Варенето отнема около 15 минути, а препоръчителното съотношение с водата е 1:2.
За покълване е необходимо да се накисне киноата за 8-10 часа във вода, а след това да се прехвърли върху чиста марля за още
няколко часа.
Киноата е с почти неутрален, едва загатнат орехов вкус и може да се използва като заместител на ориз, булгур и кускус.
Може да я добавяте на салати, супи, основни ястия, плодово-зърнени закуски, десерти и бебешки каши.
Киноа с гъби и тиквички
Продукти за 2 порции:
• 1 чаша (120 г) сварена киноа
• 1 сурова червена чушка
• 5-6 гъби печурки
• 1 сурова тиквичка
• 1 настърган домат или 5-6 супени лъжици доматен сос
• 1 с.л зехтин
• 1 с.л. микс италиански подправки (риган, мащерка, босилек,
розмарин)
• 1 ч.л. сол
• няколко стръка див лук
Приготвяне:
Киноата се сварява предварително в съотношение с водата 1:2 за 12-15 минути. Оставя се да престои захлупена за 5 минути и се разрохва с вилица.
В дълбок тиган се задушават за кратко нарязаните на ситно чушка, гъби и тиквичка заедно с подправките. Добавя се доматът и се оставя да къкри на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавя се сварената киноа и сместа се разбърква няколко пъти, за да се овкуси добре киноата.
Сервира се, поръсена с пера от див лук.
jenatadnes.com
Коментари