Варна 12°
fallback
Живот
20:40 | 5 декември 2016
Обновен: 20:40 | 6 май 2024

Аспартамът съдейства за трупане на излишни килограми

Този подсладител блокира производството на ензима алкална фосфатаз

По материала работи: Юлиян Атанасов

Международен колектив учени посочи употребата на популярния подсладител аспартам като една от причините за трупането на излишни килограми, след като проведе изследване върху мишки, съобщи електронното издание „Лента”. В продължение на 18 седмици изследователите хранили гризачите с мазна храна, като на едната от групите давали и захар, а на втората – аспартам. Оказало се, че животните от втората група набрали по-голяма телесна маса в сравнение с първата. Освен това при групата, получаваща аспартам, било наблюдавано по-високо ниво на захар в кръвта между два приема на храна, което е един от признаците за захарен диабет от втори тип.

 

Досегашните изследвания сочеха, че употребата на аспартам променя баланса и функционирането на микрофлората в човешкия стомах, а води и до развитие на метаболитен синдром. Именно този подсладител блокира производството на ензима алкална фосфатаза, необходим за отделяне на фосфатите от органичните вещества. Занижени стойности на ензима могат да доведат до понижаване на функционалните възможности на щитовидната жлеза.

 

Колективът, провел настоящото изследване, предлагат то да се извърши и с хора. Те не изключват възможността аспартамът все пак да се използва за отслабване, но само при едновременно приемане и на други препарати, включително съдържащи алкална фосфатаза.

SINOR.bg

 

Четете още: Социалните мрежи и грешките, които съсипват връзките ни

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback