Канела – наистина предпазва от язви

Тя съдържа съединения, които защитават лигавицата на стомаха и понижават секрецията на стомашни киселини

Канела – наистина предпазва от язви


Канелата е една от най-разпространените подправки на Земята, ценена е за своите вкусови и лечебни свойства. Съвременната наука потвърждава много от тези свойства.
 
Канелата се отличава с високо съдържание на антиоксиданти, вещества защитаващи организма от оксидативен стрес и свободно радикалово увреждане. Свободните радикали са атоми, молекули или йони с един несдвоен електрон в най-външната си обвивка, което ги прави особено реактивоспособни.
 
Отличен пример са супероксидите съдържащи O2−. Те могат да навлизат в химични реакции с множество вещества в човешкото тяло и променяйки химичните им свойства ги увреждат, понижавайки функционалността им. Това се приема за един от основните двигатели на процесите на стареене, но антиоксидантите имат способността да ги неутрализират преди да са нанесли повреди на човешките тъкани. Изобилието на антиоксиданти в канелата я превръщат в полезна подправка, която се бори срещу този оксидативен стрес и стареенето на тъкани.
 
Едно от най-големите предимства на канелата е способността и да предпазва стомашната лигавица от развитието на язви. Язвите са места от лигавицата покриваща стомаха, които са увредени, най-често от киселинните стомашни сокове или други дразнители и се характеризират с различна по сила болка, тежест след хранене, гадене, повръщане и загуба на тегло.
 
 
Японско изследване от 1989 демонстрира наличието в екстракти от канела на 3-(2-хидроксифенил)-пропионова киселина както и О-глюкозид на същата киселина.Тези две съединения ефективно защитават лигавицата от улцерогени – вещества, водещи до развитието на язви. Те защитават лигавицата от умерени количества етанол (при приема на алкохол), фенилбутазон (нестероидно болкоуспокояващо, често срещано в лекарствата) и някои стресови молекули на тялото, които също водят до язви. В допълнение, пропионовата киселина понижава секрецията на стомашни киселини и увеличава притока на кръв към стомаха.
 
Друго изследване (Jonathan et al., 2008) демонстрира високата ефективност на канелени екстракти в противоязвени медикаменти. Тя се дължи на способността им да потискат секрецията и ефективно да понижават нивата на простагландин – група биологично активни молекули с множество регулаторни свойства, чието завишено количество е отличителна черта на острите стомашните язви.

Puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата