Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка в балканските народни традиции. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират драстично дори в съседни региони, за традиционните рецепти се използват два вида на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай.
Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се използвала още от древните гърци, но не само за направата на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и др.
Редица съвременни изследвания доказват полезните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били доказани антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са описани обстойно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система
Традиционно, мурсалския чай се пие за повишаване и подсилване на имунната система, потискане на настинки и други вирусни заболявания, докладва се за ефективост и при алергии и възпаления на синусите.
Повечето от полезните му свойства се дължат на огромното количество флавоноиди, отделящи се в билковия чай.
Флавоноидите са естествени съединения, които имат антимикробни и инсектицидни ефекти у растенията. Но, погълнати от човека, тези съединения проявяват мощни свойства против развитието на ракови образувания, възпалителни процеси и вирусни инфекции в организма.
Те действат и като антиоксиданти, но непряко. Според изследване от Linus Pauling Institute, флавоноидите почти не се абсорбитат от тялото и бързо биват метаболизирани и изхвърлени. За целта, обаче, те трябва да бъдат деполимелизирани, което води до отделянето на значителни количества пикочна киселина: полезен и силен антиоксидант, който неутрализира свободни радикали - високореактивни атоми, молекули или йони с несдвоен електрон във външната си електронна обвивка.
Мурсалския чай трябва да се уважава и с него не бива и да се прекалява, понеже свръхотделянето на пикочна киселина може да има и обратния ефект - на прооксидант, който не само освобождава свободни радикали, но потиска антиоксидантните системи и води до ускоряване на тъканните увреждания и процесите на стареене в тялото.
Мурсалски чай – защо е полезен?
С него обаче не бива да се прекалява
27.03.2017 | 19:00 ч. Обновена: 31.05.2025 | 16:45 ч.
0

Новини
-
Три дни след ареста на Коцев: Нова обществена поръчка за храна
-
Израел и Сирия са се споразумели за примирие
-
Част от КК. "Св.Константин и Елена" без вода днес
-
Хороскопът за 19 юли: Любовна изненада за Стрелците, за Телецът - пари
-
Тръмп не се шегува: Заведе дело за $10 млрд. срещу Мърдок и "Уолстрийт Джърнал"
-
"Възраждане" с второ автошествие срещу еврото във Варна
-
Ново пространство за отдих, култура и природа отвори край Варна (СНИМКИ)
-
Коцев в съда: Не съм извършвал престъпления!
-
Внесоха 59 нови страници срещу Коцев (СНИМКИ)
-
Бяла кърпа върху огледалото на колата! Водачът иска да ни каже нещо
-
Подробен хороскоп за всяка зодия за 18 юли
-
Прокуратурата поиска Коцев да остане в ареста
Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари