Кафето е подходяща добавка към картофеното пюре твърдят учени

Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни

Кафето е подходяща добавка към картофеното пюре твърдят учени

Британски учен твърди, че кафето е подходяща добавка към картофеното пюре, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА и Дарик. Важно е обаче да бъде проявено майсторство.
 

Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни. Той установи, че в западната кухня продуктите, които се комбиринат, обикновено имат еднакви ароматни молекули. Те се допълват и задълбочават.

 

Това обяснява защо известни съчетания на храни са толкова добри и също така дава възможност за нови и необичайни комбинации.
 

"Първо направих пюре с кафе с мляко . . . беше ужасно. - разказа д-р Анърт. - Почувствах се реабилитиран след години, когато в елитен парижки ресторант ми сервираха десерт с кафе и картофи. Беше прекрасно. Важно е как е направено".
 


Д-р Анърт предлага и други комбинации - свинско с ванилов сос, миди и ягоди.
 

Тази теория не може да бъде приложена към кухнята на Източна Азия, която съчетава противоположни вкусове, например сладко и кисело.

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата