IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
18:28 | 5 юни 2017
Обновен: 10:56 | 29 април 2024

Вековен чинар се издига във Варна (СНИМКИ)

Легендата разказва, че самият хан Аспарух си е почивал под неговата сянка

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Едно от най-старите дървета по нашите земи се намира във варненския квартал Аспарухово. Обиколката на ствола на хилядолетния чинар е близо 9 метра, а височината му - 18 м.

 

Дървото е на повече от 1000 години и е най- старото вписано в регистъра на вековните дървета на Регионалния инспекторат по околната среда и водите във Варна. Легендата разказва, че самият хан Аспарух си е почивал под неговата сянка.

 


Вековното дърво е обявено за защитено през март 1969 г. със заповед на министъра на горите и горската промишленост.

 

За хилядолетния чинар от години се полагат специални грижи. Огромната хралупа в ствола му е запечатана с цел забавяне на гнилостните процеси.

 

За да се опази чинарът в неповторимия си вид, е забранено сеченето, чупенето на клони, повреждането на короната му, както и всички действия, с които вековното дърво и мястото около него ще пострадат. В случай на посегателство върху него от физически лица са предвидени глоби от 100 до 5000лв. Като застанеш до многовековното дърво, се усеща невероятна  енергия, която не може да се опише с думи, но всеки докоснал се до него усеща тази мълчалива енергия и сила по неповторим начин. 

 

Емил Дамянов
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна