IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:33 | 29 октомври 2014
Обновен: 03:11 | 24 април 2024

Преглеждат безплатно за рак на простатата

Петър Стойчев стана посланик на кампанията „Открито за мъжете“

По материала работи: Златина Добрева
Преглеждат безплатно за рак на простатата

Безплатни профилактични прегледи за рак на простата ще има в периода 24-28 ноември. Желаещите да се прегледат трябва първо да се запишат в един от следните медицински центрове: Варна – МЦ „Нова“ (кв. „Възраждане“, ул. „Вяра“ 7, тел. 052 57 06 70); София – медицински център „Доверие“, ДКЦ №6, Плевен – МЦ „Уромед“ и Пловдив – ул. „Полк. Сава Муткуров“ 30, ет. 1.
Днес стартира информационната кампания за рака на простатата „Открито за мъжете”. Кампанията се организира за втора поредна година, като целта й е да повиши информираността на обществото по проблема и да повиши ранната диагностика на заболяването. Затова и слоганът на кампанията е „Проверката е висша форма на мъжественост“. Лице на кампанията е най-успешният български плувец Петър Стойчев.
„Подкрепям каузата, защото вярвам, че тя би запазила живота на много българи. Липсата на информация по темата и непознаването на симптомите е причината, хората да не разпознават проблема. За мен отговорното поведение е проява на мъжественост. Затова искам да призова всички български мъже да проявят тази отговорност към здравето си и един път в годината да се подлагат на профилактичен преглед“ – мотивира участието си в капманията нейният посланик Петър Стойчев.
„У нас ракът на простатата е втори по честота сред новодиагностицираните злокачествени заболявания при мъжете и втората най-честа причина за смърт сред тях. Едновременно с това, обаче съществува висок процент на  недиагностицираност на заболяването.
Тревожен е фактът, че по данни на Световната здравна организация, се наблюдава тенденция за увеличаването на процента на смъртността от заболяването в България и Румъния“ – сподели проф. д-р Александър Хинев, Секретар на Българското урологично дружество и Национален консултант по урология.
„Затова изключително важна е ранната диагностика и правилното лечение. Препоръчително е всеки мъж, навършил 45 г., един път в годината да посети уролог и да си направи профилактичен преглед. Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии за лечение за рак на простатата, като за цялостната грижа и правилното проследяване на заболяването много важен е екипния подход между лекуващия уролог и онколог на пациента“ – допълни проф. д-р Асен Дудов, Председател на Българското онкологично дружество.
Една от причините за късното диагностициране на рак на простатата е неспецифичните прояви на заболяването, които се припокриват с други доброкачествени заболявания на пикочния мехур и простата. И въпреки това, специалистите призовават при появата на някои от следните симптоми - често и затруднено уриниране, включително и нощно време, бяла струя при уриниране, болка и дискомфорт в тазовата област, задължително всеки мъж да потърси съвета на уролог.

Коментари

Новини Варна