IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:24 | 15 септември 2017
Обновен: 11:37 | 3 май 2024

Модерен рентгенов апарат дариха на АГ болницата във Варна

Холандска благотворителна организация осигури също модерен гинекологичен стол, операционни барабани и лампи и друго оборудване

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ели Маринова

Модерен рентгенов апарат дари на АГ болницата във Варна холандската благотворителна организация STICHTING S. M. H. O. „Това е дигитален апарат от най-ново поколение. Малко болници в България разполагат с подобна техника. Освен качеството на извършваните изследвания, отличително за него е минималното лъчево натоварване за пациентите. Старият апарат, с който работехме е произведен през 1975 г. и е достоен за музеен експонат“, заяви директорът на СБАГАЛ „Проф. д-р Д.Стаматов – Варна“ доц. д-р Емил Ковачев. 

 


Осигуреният апарат е използван в продължение на две години. Цената за нов е 400 000 евро. „Много е удобна работата с него, образите са дигитални, което позволява допълнителна обработка, промяна на контраст и яркост, уголемяване и удобно съхранение на образите. Има също така възможност да се прави сравнение с предходни изследвания“ – поясни д-р Кирязова, началник на отделението по образна диагностика в СБАГАЛ „Проф. д-р Д.Стаматов“. 

 


Холандската благотворителна организация е традиционен партньор на АГ болницата във Варна. При последното си посещение миналата година представители на екипа й са останали неприятно изненадани от остарялата апаратура, с която се работи и затова са решили да направят подобно дарение. Освен рентгеновия апарат те са осигурили също модерен гинекологичен стол, операционни барабани и лампи и друго оборудване. Холандската благотворителна организация е основният дарител и на кувьози за неонатологичното отделение.  „Добре е и други организации да вземат пример как трябва да помагат. АГ болницата във Варна е втората по големина след Майчин дом – София и винаги има нужда от консумативи, апаратура, както и от подобряване на сградния фонд“, каза още доц. Ковачев. 

 


Благодарност на холандските дарители изказаха и  д-р Жеков и д-р Николов, началници съответно на гинекологичното и на родилното отделение в болницата. Те подчертаха, че благодарение на новото оборудване работата им значително ще се облекчи и ще бъде намален срокът за престой на пациентите. Около 4500 са те годишно, като около 2600 преминават през родилното отделение. 


През 2006 година холандската благотворителна организация изпраща първите си подаръци за България. Спонсорството, което са осъществили в периода 2009 – 2014 г. е  в размер на 100 000 евро. Освен болници, организацията подкрепя също така детски градини, старчески домове и домове за хора с увреждания в Полша, Украйна, Молдова и др. Организацията STICHTING S. M. H. O. набира средства като събира стари дрехи, които препродава и дарява получените за това пари. Доброволците, ангажирани с дейността, правят това абсолютно безвъзмездно. Точно един от тях е осъществил първият контакт на организацията с България, тъй като е женен за варненка. Следващото учреждение, което холандските благодетели ще подпомогнат е детска градина „Ян Бибиян“, която се намира в съседство с АГ болницата.


Полина Петрова
Снимки Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна