IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Новини Варна
18:26 | 2 февруари 2018
Обновен: 05:46 | 14 юни 2024

На Сретение Господне във Варна литургия отслужи митрополит Йоан

Днес се почита един от четирите големи християнски празници посветени на Божията майка

По материала работи: Слав Велев
На Сретение Господне във Варна литургия отслужи митрополит Йоан

Православната църква отбелязва днес Сретение Господне - един от четирите големи християнски празници посветени на Божията майка. Празникът е 40 дни след раждането на Христос, когато той е бил въведен в храма и посрещнат и разпознат от праведника Симеон. Във Варна Света Литургия отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие със свещеници от епархията. 

 


 

Днешният ден е известен още като Зимна Богородица. На четиридесетия дни след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога, съгласно Мойсеевия закон. 


В храма отишъл и праведникът Симеон. Той поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал го и казал пророческите слова, че е видял спасението на хората. 


На майката Мария праведникът казал: "Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата Тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца". С тези думи  той осмисля целия бъдещ живот на Иисус. А страданията и кръстната смърт на любимия син, довеждат Богородица до скръб. 

 


За празника в катедралния храм“ Свето Успение Богородично“ беше изложена чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска". Много вярващи се поклониха пред нея с молитви за здраве и благополучие. 


В народния календар датата е популярна и като Петльовден. В миналото на този ден майката на мъжко чедо, колела петел, правила кръстен знак на прага на къщата и по челата на момчетата. На трапезата задължително се слагало гозба от варен петел, зелник с булгур и сирене, греяно вино, прясна питка, кравайчета.


Радослава Христова

Четете още:

Най-хубавия петел изкараха на мегдана в Голица на 2 февруари (СНИМКИ)
 

Коментари

Новини Варна