IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:49 | 13 февруари 2018
Обновен: 13:49 | 30 април 2024

През май стартира приемът на документи на първокласници

Местата са достатъчно, увери директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Ели Маринова

През месец май ще стартира тази година подаването на документи за първи клас, съобщи директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова пред екип на телевизия „Черно море“. Подложена е на обществено обсъждане новата централизирана система за електронен прием на заявления. Проектодокументът е във връзка с измененията и допълненията на Наредба № 10 от 1.ІХ.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование. Водещият критерий за прием е близостта на постоянния или настоящия адрес на детето до училището. В повечето случаи детето е записано на адреса на майката, но ако родителите живеят разделени, майката с декларация указва кога трябва да се вземе предвид местоживеенето на бащата. „Има родители, които в последния момент решават да променят настоящия си адрес, за да попадне той в прилежащия район на дадено училище, което те предпочитат. Искам да им обърна внимание, че в критериите се взема под внимание и времето, от което детето е на дадения настоящ адрес. В първата група попадат деца, които живеят на настоящ адрес, в района на училището, за период, по-голям от три години, във втора група са тези, които живеят в близост до училището повече от една година, но по-малко от три, в трета група – живеят на адреса по-малко от една година, и в четвърта – с настоящ адрес извън прилежащия район на училището. Децата участват до края на класирането с настоящия адрес, с който е подадено заявлението. Така че родителите добре да преценят дали искат да поемат риск, като правят промени в последния момент“ – подчерта Лилия Христова.

 

Когато броят на кандидат-първокласниците надхвърля броя на местата за прием в дадено училище, влизат в сила и допълнителни критерии, които са следните:  дете с трайни увреждания над 50 %; дете на двама починали родители;  други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в училището, и поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища. Ако след прилагане на допълнителните критерии броят на децата, получили равен брой точки, надвишава броя на местата за прием в съответното училище, децата се класират на случаен принцип.

 

Родителят при подаване на заявлението има право да посочи до 10  училища, подредени по ред на желанието.

 

„За да няма дискриминационен елемент, ние заложихме като критерий и желанието на родителите. За училището, което те са поставили на първо място, ще получат най-голям брой точки и така ще намаляват точките с по една до последното десето желание“, поясни Лилия Христова.

 

Попълването на заявлението може да се извърши от личния компютър, а ако родителите изпитват затруднение или нямат достъп до интернет, могат да отидат до избраното от тях училище, до районното кметство или до централната сграда на община Варна в отдела за информационно обслужване, където ще има служители, които да ги консултират, увери Лилия Христова.

 

„Искам да успокоя родителите, че има достатъчно места за всички първокласници. Нямаме проблем с базата“ – каза още директорът на ресорната общинска дирекция.

 

Все още се доуточнява графикът на съпътстващите дейности по приема на документи, но най-вероятно класиранията ще са три. „Няма да е изненада в някои от по-желаните училища местата да се запълнят още след първо класиране“, завърши Лилия Христова.

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна