IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:04 | 16 април 2018
Обновен: 19:33 | 21 март 2024

Във Варна дариха микробус на младежи със специални нужди

Благотворителната инициатива е на организациите „Делфините“ и „Деца на Балканите“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Дългоочакваният микробус за придвижване на хора със специални потребности бе дарен на дневния център „Свети Йоан Златоуст“ във Варна. Возилото е 18-местно и е на стойност 23 хил. лв.

 


Благотворителната инициатива е на организациите „Делфините“ и „Деца на Балканите“. Те са осигурили нужната сума, а микробусът е избран от родителите на децата, които ползват услугите на дневния център. 

 

Целта е хората със специални потребности да водят пълноценен начин на живот, да могат да пътуват и да посещават повече мероприятия в и извън града.

 

Първата им екскурзия ще е до по-близка дестинация, за да изпробват новата придобивка. Пътуването ще е еднодневно - до резервата Сребърна. След това се планира и по-дълга екскурзия - в Смолянско или до Пловдив, разкри директорът на дневния център Марияна Христова. 

 


Капацитетът на социалното заведение е за 40 деца и младежи, като почти всички места са заети непрекъснато. "Микробусът ни е крайно необходим първо за като начин ползвателите на услугата ни да дойдат до центъра. Имаме много планирани събития в социалната програма. Знаете, че пътуваме много в и извън града, трябваше ни превозно средство с по-голям капацитет, което да е наша собственост,  за да не сме зависими и да не притесняваме институциите за транспорт. В това трудно време много от децата не можеха да идват до тук преди. Представете си какво означава един затворен живот в домашни условия", отбеляза Марияна Христова.

 


"Когато видях радостта на младежите от дневния център при вида на новия микробус, с който ще могат да пътуват, разбрах че нашата инициатива си е струвала. Много съм доволен", призна Димитър Куцаров - доброволец в младежката благотворителна организация "Делфините". Миналогодишната им кампания, заедно с "Деца на Балканите" стартирала през октомври. До началото на декември младежите изработвали коледни картички, които след това продавали до празниците. "Събрахме 36 000 лв., 23 000 лв. от които дарихме на дневния център "Свети Йоан Златоуст" за закупуването на микробуса. Другата ни по-значима кауза беше за дневен център "Слънчевата къща", където осигурихме средства за лифтер, който ще служи за повдигане на пациентите в изправено положение. За там бяха закупени и материали за трудотерапия. Останаха ни още малко пари, събрани по време на кампанията, за които в момента търсим кауза", разказа Димитър Куцаров.  
 

Следващата благородна инициатива, която доброволците подготвят е благотворителен обяд през май. 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна