IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:23 | 18 май 2018
Обновен: 15:54 | 15 април 2024

Втори шанс за малкия и средния бизнес обсъждат на форум във Варна

Работи се усилено по приемане на директива за несъстоятелността на фирмите и физическите лица

По материала работи: Борис Проданов
Втори шанс за малкия и средния бизнес обсъждат на форум във Варна

Международна конференция на тема: „Основни предизвикателства и тенденции при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг“, организирана от българският евродепутат Емил Радев се проведе във Варна.

 

Участие във форума, част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС взеха министърът на правосъдието Цецка Цачева, членове на Европейския парламент, висши представители от генерална дирекция „Правосъдие” на Европейската комисия, водещи специалисти и съдии от България, Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, САЩ, Словения, Франция и Холандия.

 

Целта на конференцията е да се набележат мерки за повишаване ефективността на производствата по несъстоятелност и преструктурирането им, така че да действат превантивно в полза на малкия и средния бизнес.

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи приемането на директивата относно несъстоятелността на фирмите и физическите лица за приоритетна за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Сложно е постигането на съгласие, като се държи сметка от една страна за необходимостта от хармонизация на нормите и от друга страна от различната законодателна уредба на отделните държави членки. Затова подходът, който е избран за постигане на тази хармонизация е максимална гъвкавост. Надявам се на Съвета по правосъдие на 4 юли в Люксембург да успеем да постигнем частичен общ подход по преработените глави на директивата“, заяви министър Цачева.

 

„Останахме последната държава членка в ЕС, в която все още има вечни длъжници и нямаме механизъм с който лицата изпаднали в затруднения да могат да започнат на чисто, да занулят своите задължения или да ги разсрочат. Вместо това им се начисляват наказателни лихви години наред и дълговете стават двойни и тройни, без физическите лица да имат шанс да ги изплатят в даден момент“, заяви организаторът на форума по темата евродепутатът Емил Радев.

 

По думите му тази директива за преструктуриране и втори шанс ще направи голяма крачка напред, защото в нея освен търговците ще влязат и предприемачите физически лица.

 

„Нямаме такова законодателство, не се прие идеята за 10-годишна абсолютна давност на задълженията на физическите лица. Нямаме проект в Народното събрание за потребителска несъстоятелност, затова решихме през европейското законодателство  да намерим решение за хилядите хора, изпаднали в неплатежоспособност и не са търговци.  В европейското законодателство се приема подходът да има такива процедури за всички, защото с действащите процедури по несъстоятелността на практика на хиляди малки и средни предприятия се дава втори шанс. Тенденцията е не те да се ликвидират, да се разпродава имуществото им и работниците да остават без работа, а да се оздравяват тези предприятия, да се разсрочват задълженията им, така че те да могат да продължат да функционират. Такъв трябва да бъде подходът и към физическите лица, за да можем да дадем шанс за нормален живот на милиони хора, изпаднали в затруднение“, добави Емил Радев.

 

Мариана Стойкова

снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна