IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:48 | 18 май 2018
Обновен: 19:00 | 17 април 2024

Изложба „Новите открития“ подреди Варненският археологически музей

Експозицията ще радва жителите и гостите на града през целия летен сезон

По материала работи: Борис Проданов
Изложба „Новите открития“ подреди Варненският археологически музей

Археологическият музей във Варна официално откри лятна изложба „Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години”. В рамките на сезона посетителите ще имат възможността да се запознаят с последните открития на археолозите в региона.

 

„Първоначалната ни идея беше да представим много по-скромна изложба, в малка зала и да представим откритията ни през предходните сезони, разкри подробности около идеята на изложбата д-р Мария Манолова, завеждащ отдел „Археология“ към Регионалния исторически музей – Варна. Когато обаче започнахме да селектираме находките се оказа че нещата които сме открили са много повече от очакванията ни. Тогава решихме, че тази идея може да се развие в една по-голяма изложба, която да остане на вниманието на посетителите на музея през целия летен сезон.“

 

„След това дойде идеята, че е добре да покажем не само находките, а и самите обекти като такива, защото представени в контекста на самия обект находките изглеждат по различен начин. Решихме да поставим акцент и върху нещо много важно за жителите на Варна - резервата „Одесос“ и да стане ясно на жителите на града къде всъщност живеят, с каква история е натоварено тяхното място и какво се крие под техните домове“, добави д-р Манолова.

 

Тя уточни, че на самата изложба са показани 15 обекта, като отбеляза, че проучваните обекти са много повече. „Избрахме тези, които винаги са били наш приоритет – Праисторическото селище до гр. Суворово, още едно праисторическо селище в местността „Бобата“ до Аврен, манастирът в местността „Джанавара“, крепостта „Кастрици“ в резиденция Евксиноград и крепостта „Петрич Кале“ над с. Разделна“, поясни д-р Манолова.

 

Нина Рускова, Мариана Стойкова

снимки Пламен Гутинов

 

 

 

Коментари

Новини Варна