IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
09:48 | 6 юни 2018
Обновен: 08:39 | 8 май 2024

Византийска църковна музика ще огласи храм „Св. Атанасий”

Известният гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос, ще изнесе концерт на 17 юни

По материала работи: Слав Велев
Византийска църковна музика ще огласи храм „Св. Атанасий”

 

На 17 юни (неделя) от 18  ч. в храм „Св. Атанасий”  ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос. Програмата включва византийска църковна музика. Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от проявите свързани с отбелязване 180 годишнината на варненския храм „Св. Атанасий”. 

 

В концерта участие ще вземе и църковният хор при едноименния храм под диригентство на Евгения Григорова. Това е първо гостуване в България на отец Никодимос Каварнос. Организатори са Варненска и Великопреславска  света митрополия и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”. Концертът е със свободен вход.

 

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден в гр. Митилини на остров Лесбос, където израснал и завършил средното си образование. По-късно, продължил образованието си в Атина като се дипломирал в Атинското Висше Духовно Училище и завършил богословски факултет на Националния университет „Й. Каподистрия" в гр. Атина. След това, продължил следването си в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о.Кефалония) по специалност „Звукотехника и музикални инструменти“.

 

Придобитите познания му помогнали да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент  режисьор, Каварнос участвал в разработване  на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция. Архимандрит Никодимос Каварнос е ярък пример и изключителен случай за това, как млад човек и много млад клирик, използвайки таланта, получените знания и умения ги посвещава в интерес на православната църква, получава признание, като един от най-добрите певци и професор по Византийска музика.

 

Изучавайки Византийска музика при различни известни в църковните среди специалисти, Никодимос Каварнос получил диплома с отличие в тази област. Той използвал познанията си, служейки като клирик в православните църкви на Митилини и Атина, а по-късно става клирик в Атинска Архиепископия. През последните 10 години, Никодимос Каварнос, не веджнъж, участвал в концерти на православна музика, както на територията на Гърция, така и извън нейните предели (Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др). Занимава се и с преподаване на солово и хорово Византийско пеене. Никодимос Каварнос е ръкоположен за дякон на 24 януари 2009 година, за презвитер – на 2 февруари 2009 година и в същия ден е възведен в архимандритски сан.

Коментари

Новини Варна