IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:47 | 11 юни 2018
Обновен: 22:55 | 23 април 2024

Родители на деца с увреждания излязоха на безсрочен протест

Демонстрацията във Варна е в градинката до общината

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Десетки родители, деца и хора от различни възрасти с увреждания излязоха на безсрочен палатков лагер в градинката до община Варна. Протестът е в подкрепа на идентичната инициатива в София и е под мотото „Системата ни убива“.

 


Спешно изготвяне на подробен и изчерпателен електронен регистър по заболявания на децата и възрастните с увреждания. Това е едно от исканията на родители с деца с увреждания. Те настояват също да се подхожда индивидуално и средствата да се отпускат само след анализ на потребностите на малките пациенти.



Родителите искат също децата им да получават финансиране за лична помощ от държавния бюджет в размер не по-малко от две минимални заплати и семействата на хора с увреждания да имат право сами да управляват средствата. Те настояват още при медицинска експертиза да се дава пожизнен срок на заболяванията, при които не се очаква подобрение в състоянието.



Хората са готови на крайни действия и няма да спрат да протестират, докато не видят решение, което да ги удовлетворява. Срокът, който те дават на народните представители, е краят на юни.


Протестиращите хора с увреждания пуснаха в небето черни балони като траурен символ.


Александър Йорданов
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна