IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
18:08 | 12 юни 2018
Обновен: 02:52 | 30 април 2024

Приеха отчетите на общинските лечебни заведения във Варна

Увеличението на минималната работна заплата е повишило разходите им

По материала работи: Борис Проданов
Приеха отчетите на общинските лечебни заведения във Варна

В стабилно финансово състояние са общинските болници и диагностично-консултативни центрове във Варна. Това стана ясно на заседанието на ПК „Собственост и стопанство“, на което бяха приети годишните финансови отчети на лечебните заведения за 2017 г. 

 

Отрицателни резултати отчете Специализираната болница по очни болести, като според д-р Руслан Тошев, управител на болницата, това се дължи на няколко фактора. „Ниските цени на клиничните пътеки и амбулаторните процедури, както и ниският лимит и неправилното му разпределение от страна на НЗОК. Не се отчита сезонността и месеците, през които се обострят хроничните заболявания, което води до увеличение на хоспитализираните през определени периоди“, заяви д-р Тошев.

 

Съветниците се обединиха около мнението, че общината трябва да намери начин да подпомогне здравното заведение, за да оцелее.

 

АГ-болницата в града също отчете загуба, като тя е в процес на намаляване вследствие на предприети оздравителни мерки.

 

При всички лечебни заведения се наблюдава добра финансова дисциплина, бе изтъкнато на заседанието.  Увеличението на минималната работна заплата обаче е повишило разходите им.

 

Болниците и ДКЦ-тата се сблъскват с еднакви трудности.  Част от тях са свързани с тежката конкурентна среда, остарелия сграден фонд, недостатъчно модерната апаратура. Голямо изпитание остават лимитите за лечебните заведения, а като сериозен проблем се очертава застаряващият медицински персонал. Заради изплащане на възнаграждения за прослужено време  разходите на лечебните заведения непрекъснато ще растат.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна