IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
21:09 | 15 юни 2018
Обновен: 23:22 | 21 април 2024

Апелативният съд във Варна отбеляза 20-годишен юбилей

Тържествената церемония бе на основната сцена на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров"

По материала работи: Борис Проданов
Апелативният съд във Варна отбеляза 20-годишен юбилей

Варненският апелативен съд отбеляза 20 години от създаването си. Кулминацията на празненствата бе на основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с прожекция на документалния филм „В името на доброто и справедливото - 20 години Апелативен съд – Варна“, създаден специално по повод 20 годишния юбилей на институцията.

 

„Началото е в една далечна 1879 г., когато на 1 февруари по силата на временните правила на княз Дондуков-Корсаков във Варна се създава Варненският апелативен губернски съд. Това се случва броени месеци след Освобождението, което означава, че акцента и интереса в държавната организация в една толкова млада държава е поставен върху съдебната система. Надяваме се този интерес да продължи през годините“, заяви председателят Ванухи Аракелян, като подчерта, че към момента институцията традиционно е една от най-натоварените в системата на апелативните съдилища в България.

 

С решението на Висшия съдебен съвет от февруари 1998 г. се определя района на Варненски апелативен съдебен район. Той включва и до днес районите на шест окръжни съдилища, на които варненския апелативен съд е второинстанционен - Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра и Разград. През февруари е избран първият председател съдия Божидар Манев, през април започва работа съдът. Така започват тези 20 години, разкри Ванухи Аракелян.

 

„Варна, освен изключително голям икономически, социален и културен феномен е и изключително натоварен град, а Варненският апелативен съд традиционно е един от най-натоварените в рамките на системата на апелативните съдилища. И ако натовареността е нещо, с което нито един председател или съдия не може да се хвали, нито да е в негов ущърб, защото е извън неговата активност, то с останалите резултати – качество и бързина на съдопроизводство, Варненският апелативен съд заема изключително достойно място“. Тона е една обективна оценка, а не защото днес е много празничен и специален ден за всички ни“, добави председателят на институцията.

 

Тържествената церемония се състоя на сцената на Драматичния театър, а след прожекцията на филма бе предвиден тържествен ритуал по награждаване на първите председатели на Апелативен съд - Варна, както и поздравления от официалните гости на тържеството.

 

Мариана Стойкова

 

 

Коментари

Новини Варна