IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:15 | 28 юни 2018
Обновен: 16:05 | 23 април 2024

Български младежи ще се обучават в Германия в сферата на туризма

Задължително изискване е след това да се върнат да работят у нас

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Един клас от 25 български ученици ще премине тригодишно обучение в Германия в сферата на туризма. Целта е да черпим от немския опит в дуалното обучение по хотелиерство и ресторантьорство, което там е доста развито. Това съобщи във Варна Торстен Гайслер - ръководител на фондация "Конрад Аденауер" за България. Идеята е възникнала по време на българо-германски форум в галерия „Графит“.
 

„Предстои да обсъдим детайли как ще се набират кандидатите. Идеята е да популяризираме инициативата на сайта на министерството на туризма. Вероятно ще насочим предложението към гимназиите по туризъм. Кандидатите ще преминат едногодишно обучение по немски език преди да заминат за Германия. Целта е те три години да учат чрез практиктика в тамошните хотели и ресторанти и след това да се върнат да работят в България. Това ще е задължително изискване за участие в проекта“, поясни министърът на туризма Николина Ангелкова.
 

По време на периода на обучение учениците ще получават издръжка от фирмите, в които практикуват, допълни Торстен Гайслер. Освен българските младежи, които ще вземат участие в проекта, предстои да бъдат подбрани и немските хотелиери и ресторантьори, които ще предложат дуалното обучение. Инициативата е насочена към 12-класници.


Още по темата:

Привличаме още немски туристи със СПА и балнеология


 

Коментари

Новини Варна