IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
20:37 | 29 юни 2018
Обновен: 23:06 | 24 април 2024

Липсата на подготвени кадри е основният проблем пред развитието на ядрената енергетика у нас

Това коментираха участници в годишния енергиен форум, който се провежда край Варна

По материала работи: Слав Велев
Липсата на подготвени кадри е основният проблем пред развитието на ядрената енергетика у нас

Липсата на достатъчно подготвени кадри може да се окаже един от най-сериозните проблеми за развитието на ядрената енергетика у нас. Това коментираха участници в годишния енергиен форум, който се провежда край Варна. Специалистите подчертават, че записаните студенти  за последните няколко години  са два пъти по-малко и намаляват с всяка изминала година. В същото време само за експлоатацията на един блок са необходими около 380 специалисти, коментират експерти. Студентите не проявяват интерес към обучението по ядрено инженерство и ядрена физика.
 

Подготовката на един оператор на ядрен реактор отнема близо 10 години. За да бъдат привлечени повече желаещи към тези специалности, експертите препоръчват по-високи стипендии и обвързване с дългосрочни договори. Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането на специалисти с умения и висока квалификация е необходимост, казват още енергийните експерти.   


Радослава Христова
 

 

Коментари

Новини Варна