IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:12 | 6 януари 2015
Обновен: 19:05 | 17 април 2024

23-годишният Георги Иванов извади кръстa в Бяла

Стотина жители на най-малката община във Варненска област празнуват имен ден днес

По материала работи: Златина Добрева
23-годишният Георги Иванов извади кръстa в Бяла

23-годишният Георги Иванов от Бяла извади Светия кръст от студените води на морето. Той скача редовно в морето на Йордановден през последните 5-6 г. Казва, че го прави за здраве и за да спази българските традиции. Общо трима се престрашиха да скочат в морските води, въпреки студа и ниската температура, за да се преборят за кръста.
Празничният ден в Бяла започна с тържествена литургия в 8:30 часа, отслужена от отец Венцислав в храма „Св. Успение Богородично“.
В 11:00 часа преди ритуалното хвърляне на кръста във водата, на местното пристанище бе отслужен и Богоявленски водосвет. Светената вода бе разданена на събралото се множество, тя пази от болести и пречиства душата.
На Богоявление имен ден в Бяла празнуват над 100 от жители на най-малката община във Варненска област. Най-много са носителите на името Йордан 56, последвани от Йорданка 37, а остатъка е разпределен между имената Бистра, Богдан, Богдана, Божана, Божидар, Божидара и производни от тях.
За утрешния Ивановден пък от общината добавят, че близо 200 именници ще посрещнат празника. Ивановците с постоянен адрес в община Бяла са повече от 100. Приблизително толкова са и беленците носещи производни имена като Ивайло, Иво, Ива, Ваня, Жана, Йоан, Йоана и други.

Коментари

Новини Варна