IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
08:30 | 24 октомври 2018
Обновен: 05:02 | 30 април 2024

70 години катедра и специалност „Стокознание“ в ИУ – Варна

По материала работи: Пламен Янков
70 години катедра и специалност „Стокознание“ в ИУ – Варна

Катедра „Стокознание“ в ИУ – Варна е създадена на 19 октомври 1948 година едновременно със създаването на специалност „Стокознание“. Първият ректор на Висшето търговско училище - професор Цани Калянджиев, е и първият професор по стокознание в България. Вече 70 години катедра „Стокознание“ е единственият национален център за подготовка на специалисти с висше образование в областта на качеството, контрола и експертизата на стоките, и следва актуалните икономически промени и предизвикателства, усъвършенства учебните програми за обучение на специалисти и експерти в областта на стоковото познание, развива и задълбочава научните изследвания в областта на качеството и стоковия мениджмънт, представя решения на проблеми на националния и международния бизнес, работи в иновативни и перспективни направления на стоковедната наука. Тя осъществява обучение в ОКС „бакалавър“, специалност „Стокознание“, „Стокознание и митническа дейност“ и ОКС „магистър“ - специалност „Качество и експертиза на стоките“.От създаването на специалността до настоящата 2018 г. дипломираните студенти-бакалаври в специалност „Стокознание” са 3 040, като за последните 10 години техният брой е 350, а  за периода 2013 – 2018 г. - 177. Това показва една трайна стабилност в развитието на специалността и дипломираните специалисти-бакалаври.Магистърската програма е създадена през 1997 г. и е насочена към потребностите на пазара и бизнеса. Тя е с наименование „Стокознание”, а от учебната 2005//2006 година е разработена нова магистърска програма „Качество и експертиза на стоките”(КЕС) - за последните пет години обучаваните в нея студенти са 151. За целия период на обучение в магистърска степен са дипломирани общо 354-ма магистри. Това определя значимостта, актуалността и доброто качество на обучението на студентите в тази образователно-квалификационна степен.


По повод 70-ата годишнина от създаването на катедраи специалност „Стокознание“ в ИУ – Варна се проведе 13-ата Научна конференция с международно участие „Стоковедната наука – традиции и актуалност“.Форумът е продължение на традициите катедрата да организира и провежда научни конференции с международно участие от 1970 г. до настоящия момент.Той беше открит тържествено с представянето на пленарен доклад от доц. д-р Теменуга Стойкова – катедра „Стокознание“, на тема „Развитие и дейност на катедра „Стокознание“ и специалност „Стокознание“ при ИУ – Варна“. Гостите и участниците поднесоха цветя пред бюст-паметника на проф. Цани Калянджиев – първият ректор на университета и основател на научното стокознание в България.Беше открита и изложба, посветена на 70-годишнината. Експозицията представи лични вещи и първите трудове на проф. Калянджиев по стокознание; документи, свързани със създаването на специалност и катедра „Стокознание“; първите учебници и учебните помагала по химия и стокознание; сборници от организираните от катедра „Стокознание“ научни форуми; учебници по стокознание от 1970 година до днес; значими трудове на преподавателите от катедра „Стокознание”.


На конференцията бяха представени научни доклади и се проведоха дискусии в следните направления: „Стокознание: постижения, тенденции и предизвикателства“, „Качество, безопасност и автентичност на стоките“, „Технологии и иновации“, „Защита и удовлетворяване на интересите на потребителите“, „Екологични аспекти на стокознанието“, „Системи за управление на качеството, стандартизация и сертификация“, „Опаковане и логистика на стоките“, „Икономически, търговски и маркетингови аспекти на стокознанието“.Проведената дискусия очерта иновативните тенденции, перспективите и направленията в устойчивото развитието на стоковедната наука; доказа необходимостта от специалисти с висша квалификация в областта на стоковедната наука и задълбочени знания относно качеството и безопасността на стоките през целия им жизнен цикъл, тяхната стандартизация и сертификация, и реализацията им както във  фирмите за производство на стоки, така и в търговските, логистичните вериги, експертната, контролната и митническата дейност.Материалите с научните публикации на участниците в 13-ата научната конференция с международно участие „Стоковедната наука - традиции и актуалност“ са отпечатани и представени на участниците при регистрация. Сборникът с доклади е с ISBN. Сборникът с рецензираните научни публикации на участниците в научната конференция е индексиран в RePEc. Във връзка с юбилея е подготвена и отпечатана кратка история на катедра „Стокознание“ и специалност „Стокознание“за периода от създаването им през 1948 г. до 2018 г.   

 

Коментари

Новини Варна