IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:10 | 29 май 2020
Обновен: 08:43 | 26 март 2024

С петиция: искат вето върху вноса на боклук

Документ е изпратен до министър Емил Димитров вчера

По материала работи: Слав Велев
Снимка: ОЦОСУР

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие внесе петиция за забрана вноса на отпадъци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. Документът беше изпратен до министър Емил Димитров на вчерашния 28 май,  когато бяха задържани заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души, във връзка с разследване вноса на отпадъци за изгаряне, съобщиха от неправителствената организация.

 

 

В петицията се настоява за вето върху вноса на отпадък с код 19 12 10 с цел енергийното му оползотворяване в България, както и за подобряване контрола при импорта на всички видове отпадъци с цел оползотворяване, депониране, съхранение или реекспорт. Една от мерките в тази посока е създаването на публичен регистър на внесените, депонираните, оползотворените и реекспортираните отпадъци на територията на страната, както и на всички дружества, които се занимават с тази дейност по веригата, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

 

Факт е, че в условията на ограничено движението на хора и стоки през границите ни по време на извънредното положение, вносът на боклук от Италия и Великобритания през Пристанище Варна продължи, съобщава Илиев. По думите му, неяснотата относно количеството внасяни отпадъци, контрола на декларираното и действително влязлото в страната, както и фирмите, които оперират с тези стоки, пораждат възможности за корупция и злоупотреба с власт. Затова екологът не са учудва от новите арести в екоминистерството и регионални инспекции именно по темата с боклука.

 

Преди ден от Прокуратурата обявиха, че зам.-министър Красимир Живков е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Доказателствата сочели още, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания.

 

Петицията срещу вноса на отпадъци за изгаряне стартира от Варна в началото на февруари онлайн на peticiq.com. До момента в нея са се подписали близо 400 души. Изпращането й на хартиен носител стана заедно с подписите на 57 души – участници в Гражданския форум „Конференция по демокрация 2020“.

 

Петицията се явява по своята правна същност предложение по смисъла на Административно-процесуалния кодекс. Във връзка, с което министърът би следвало да я процедирате по реда на съответните норми. Негов ангажимент е да уведоми  относно предложението министър-председателя, както и постоянната парламентарна комисия по околната среда и водите.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна