Варна 16°
fallback
Новини Варна
11:21 | 11 юли 2020
Обновен: 05:03 | 30 април 2024

Общината плаща 50 000 лв. на АПИ за тротоарите на новото кръгово на "Траката"

Спорното инфраструктурно съоръжение предизвика възмущение в моного шофьори

По материала работи: Слав Велев

50 000 лв. от общинския бюджет на Варна ще бъдат дадени за изграждането на тротоарни настилки по пътя Варна – Златни пясъци, в района на новото кръгово кръстовище при "Долна Трака".

 

Решението бе взето по време на заседание на ПК "Финанси и бюджет" в петък, предаде Moreto.net.

 

В проекта за кръговото са предвидени пешеходни тротоари, но за изграждането им в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е осигурено финансиране. С решение на Общинския съвет ще бъдат предоставени около 50 000 лв. като трансфер към държавната агенция, която в качеството си на собственик на пътя ще възложи ремонтните дейности.

 

Приключването на ремонта бе обявено от АПИ на 28 април. То замени съществуващото преди това Т-образно кръстовище с третокласния път III-902 Оброчище - Кичево, а целта е да се повиши безопасността на движение и да намалеят предпоставките за пътни инциденти.

 

Спорното инфраструктурно съоръжение, чието изграждане продължи повече от половин година, предизвика възмущение в моного шофьори заради огромните извивки в движението и нелогично врязващите се в платното, увеличени тротоарни площи в района.

 

Кръстовището обслужва около 3500 постоянно живеещи в местността Долна Трака. В последните години то е определено от сектор "Пътна полиция" като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

 

Кръговото кръстовище е с ново пътно тяло, два пласта асфалтобетон, нови бордюри, подземни комуникации, енергоефектовно осветление, тротоари, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback