IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:33 | 17 август 2020
Обновен: 02:32 | 25 април 2024

Последната българска подводница "Слава'' вече работи като музей

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности за възстановяването й

По материала работи: Слав Велев
Последната българска подводница "Слава'' вече работи като музей

Последната българска подводница "Слава'' бе превърната в музей и вече работи. Официалното откриване с военен ритуал ще бъде утре край Белослав, когато се отбелязва и 66-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване в България - 18 август - Денят на подводничаря, съобщиха организиаторите.

 

"С помощта на Съюза на подводничарите вътре е рестраврирана, а отвън успяхме да я закрепим и боядисаме. И смятаме, че тя е готова да се покаже пред обществеността", коментира пред БНТ Красимира Калчева, Фондация "Белославско стъкло".

Подводница "Слава" е построена през 1959 г. в Съветския съюз по проект "633" или НАТО-клас "Ромео". Носи името "Ленински комсомол" до 1991 г., когато е преименувана на "Слава".

 

Дълга е 76 метра и е широка 7 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 метра. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. От август 2020 е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. Цените на билетите са за възрастни - 12 лв., за деца - 6 лв.

 

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на подводницата.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна