IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:55 | 21 август 2020
Обновен: 09:28 | 14 май 2024

Всеки четвърти варненец над 15 години се е дрогирал

Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Община Варна

Най-малко всеки четвърти варненец на възраст над 15 години е употребил поне веднъж в живота си някакво незаконно наркотично вещество. Сред пълнолетните пък не се наблюдават различия по отношение на образователно ниво, социален статус или полова принадлежност. Това са част от тенденциите, очертани в Градския годишен доклад за употребата и разпространението на наркотици във Варна. Той бе представен вчера на редовно заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества, съобщиха от общинската информационна служба.

 

Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи. Марихуаната на пазара има български произход и е била отгледана във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се наблюдава предлагане на марихуана от чуждестранен внос.

 

На второ място по разпространение се нареждат амфетаминови производни и кокаин. Опиатите/опиоидите са значително по-слабо разпространени, в сравнение с минали години, когато хероинът беше проблемно вещество №1.

 

През 2019 г. са заловени 123 грама хероин, 25.5 кг кокаин, над килограм амфетамини (прах), килограм метамфетамини и 15.3 кг канабис (зелена маса).  На територията на Варненска област са извършени общо 402 полицейски задържания и същият брой досъдебни производства, свързани с наркотични вещества. Приключени са 75 наказателни дела, свързани с наркотици, по които са осъдени 90 лица.

 

Все по-често се открива пряка връзка между агресията на пътя и употребата на наркотици от водачите на МПС, се посочва още в годишния доклад за употребата и разпространението на дрога във Варна. 

 

Черно море


 

Коментари

Новини Варна