IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:00 | 11 септември 2020
Обновен: 02:58 | 15 април 2024

Водата в яз. "Камчия" била за 7-8 месеца

Язовир „Тича“ въобще не е в кризисно положение, тъй като в него има 107 милиона кубика полезен обем, каза инж. Димитър Куманов

По материала работи: Слав Велев
Водата в яз. "Камчия" била за 7-8 месеца

Язовир „Камчия“ в момента има полезен обем от 55 кубика вода, което означава, че Варна и Бургас ще имат вода за около 7-8 месеца. Това каза за Радио Варна инж. Димитър Куманов от Риболовен клуб “Балканка”. Той коментира и предупреждението на екоминистъра Емил Димитров за очаквана водна криза в Източна България:

 

“Язовир „Камчия“ е в относителна криза. Според мен язовир „Тича“ въобще не е в кризисно положение, тъй като в него има 107 милиона кубика полезен обем. Тревогата на министъра е до някъде вярна за Варна и Бургас, съвсем не е вярна за Шумен и Търговище и е безусловно вярна за община Антоново”.

 

„Управлението на водите у нас се е превърнало в бизнес само за наши хора”, каза още инж. Куманов. Според него, ако нищо не се промени в управлението на този сектор, не само Варна и Бургас ще са изправени пред водна криза, но и цялата страна.

 

Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров алармира, че догодина Варна и Бургас може да бъдат на воден режим. Очаква се следващата седмица на Коалиционен съвет на ГЕРБ и “Обединени патриоти” да бъдат обсъдени мерки за преодоляването на проблема. Част от тези мерки предвиждат спешно изграждане на аварийни деривации, които са осигурят водоснябдаването на двата най-големи града по Черноморието.

Коментари

Новини Варна