IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
11:40 | 11 септември 2020
Обновен: 10:45 | 16 април 2024

Напук на Конвенцията от Монтрьо: Украйна и Турция разрешиха на кораби на НАТО да влязат в Черно море

Страните са се споразумели да засилят присъствието на сили и средства на сушата, морето и въздух

По материала работи: Слав Велев
Снимка: © US DOD media.defense.gov

Корабите на НАТО ще останат в Черно море, заобикаляйки Конвенцията от Монтрьо. След като получи подкрепата на Турция, Украйна успя да заобиколи Конвенцията от Монтрьо и да допусне военните кораби на НАТО, които в момента се намират близо до Крим, в акваторията на Черно море. Става въпрос за корабите на ВМС на Гърция, на Испания, на Италия и дори на Турция, въпреки доста охладнелите отношения на тази страна с НАТО.


„Украйна и НАТО се договориха да засилят присъствието на Северноатлантическия алианс в Черноморския регион, съответното споразумение беше постигнато след разговори между украинския министър на отбраната Андрей Таран и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.


„Страните се споразумяха да засилят присъствието на сили и средства на сушата, в морето и във въздушното пространство на Черноморския регион чрез увеличаване на патрулирането във въздуха и присъствието на кораби на военноморските сили на страните членки на алианса“, съобщава в свое комюнике сайтът на украинското Министерство на отбраната, цитирано от вестник "Взгляд". По време на диалога Таран изрази "интерес към обмена на информация за ситуацията в региона и покани НАТО на ученията, планирани в южната част на Украйна през есента на 2020 г. “, съобщава руският вестник "Взгляд".


Става въпрос постоянна смяна на дежурството на корабите на НАТО в този регион, което показва възможно увеличаване на напрежението в акваторията на Черно море.


Не е изключено Русия да даде адекватен отговор на подобни действия, но в същото време, като член на Северноатлантическия алианс, Турция може да продължи ескалацията и да затвори преминаването през Босфора, като намери някакъв претекст за това. В момента корабите на Черноморския флот от ВМФ на РФ следят корабите на НАТО, намиращи се в западната част на Черно море.

 

Източник: "Взгляд", превод - Pan.bg
Снимка: © US DOD media.defense.gov

Коментари

Новини Варна