IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:05 | 6 октомври 2020
Обновен: 15:39 | 2 май 2024

Урбанисти и архитекти искат участие в проучванията за „леко метро” във Варна

Проектът не бива да остава единствено и само приоритет на пътни инженери и специалисти в транспорта, смята арх. Чавдара Николова

По материала работи: Слав Велев
Урбанисти и архитекти искат участие в проучванията за „леко метро” във Варна

"Източник снимка: НПО "Бъдеще за Варна", проект ВАРНА Монорелсова Транспортна Система (VnMTS) – Монорелсова железница, 2012 година"

 

В предпроектните проучвания за изграждане на „леко метро” във Варна да бъдат ангажирани урбанисти, архитекти и ландшафтни специалисти. За това се обяви арх. Чавдара Николова от фондация „Ре-Аниматори”. Повод за коментара й пред Дарик радио стана взетото миналата седмица от Общинския съвет във Варна решение да се финансират началните етапи на проекта за изграждане на градска железница в морската столица.

 

Проучването не бива да остава единствено и само приоритет на пътни инженери и специалисти в транспорта. Проектът пряко ще засегне градската среда на всички жилищни квартали. За да се даде максимален поглед над всички сфери от живота, трябва в екипа да има урбанисти, архитекти и ландшафтни архитекти, смята арх. Николова. 

 

„Много често се вземат решения, които нямат широка обществена дискусия и общо взето обществото е принудено да ги приеме. Същевременно съвременните тенденции в градоустройството са да се тестват градоустройствените решения и да се използват леки намеси, които да експериментират с взетите решения. По този начин се запознава обществото,  проверява се дали решенията действат добре и дали могат да бъдат подобрени. Този подход се базира на предварителни анализи и наблюдения, нещо което, за съжаление, в нашата варненска реалност сякаш липсва”, коментира младият специлиаст. 

 

Арх. Чавдара Николова е възпитаник на Националното висше училище по архитектура – Версай във Франция. Последният проект, по който арх. Чавдара Николова и колегите й от архитектурната група „Ре-Аниматори” - Константин Димов и Невена Вълчева, работиха, бе Т.I.S.I. - Temporary Interventions with Sustainable Impact (Временна намеса за устойчиво развитие). В продължение на няколко месеца бе изследвано въздействието от реконструкцията и изграждането на бул. “Васил Левски” върху прилежащия квартал, познат сред варненци като „Конфу”. Целта бе разработване на прототип за иновативен урбанистичен модел на планиране. В резултат бяха оформени предложения за обновяване на 5 пространства в квартала. Липсата на свързаност, пешеходна, професионална, административна, социална и друга, бе констатирана като основно предизвикателство.

 

В дългосрочен план желанието на Ре-Аниматорите е да оптимизират нагласата за работа с градското пространство – преди да се застрои даден терен, да се анализират неговите проблеми и да се вземе предвид желанието за промяна, което гражданите имат.

 

„Когато говорим за градска среда тези, които са най-много повлияни от намесата в нея, са тези, които я използват най-много. Разбира се, те нямат експертното ниво, за да решават тези въпроси, но имат гледна точна на многогодишен ползвател и познават своите пространства и проблеми и могат да насочат екипите в конкретна посока, тъй като разбират по-добре тяхната лична среда”, изтъква арх. Константин Димов. Той също е завършил Националното висше училище по архитектура – Версай.

 

„Като цяло дейността на фондация „Ре-Аниматори” е насочена като апел към всички професионалисти. Не бива да бъдем безотговорни, затворени в себе си и апатични. Ние сме хората, които имат поглед върху градското пространство. И ако не го заявим, ако не посочваме по какъв начин трябва да се случват нещата, тогава те ще стават по начина, по който успяват да се случат, а не по най-добрия възможен”, споделя арх. Николова.  

 

По повод Световния ден на архитектурата, който се чества традиционно в първия понеделник на октомври, вчера в Дома на архитекта бе открита изложба "Временни намеси с устойчиво въздействие". С фотомонтажи се показва как е възможна промяната и какъв потенциал за нова визия имат пет различни локации в кв.„Конфу“. Изложбата е посветена на търсенето на перспектива за подобряване на процесите за градско планиране на група архитекти, урбанисти, ландшафтен архитект, социолози и артисти.

Коментари

Новини Варна