IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:30 | 26 октомври 2020
Обновен: 21:40 | 11 април 2024

Храмов празник има във Владиславово

На Димитровден празнува град Белослав

По материала работи: Слав Велев
Храмов празник има във Владиславово

На Димитровден в храм "Св.Вмчк Димитър Солунски" в кв."Владиславово" ще бъде отслужена Архийерейска Света Литургия с участието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Началото е в 9.00 часа.


Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал  ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година  от тракийските бежанци от Лозенградско при светителството на митрополит Симеон Варненски и Преславски.

 

Църквата "Св. Димитър" в днешния квартал Владиславово е построена през 1903 година от тракийски бежанци. След Берлинския договор през 1878 г. Лозенградският и Одринският окръзи остават извън пределите на Княжество България и остават в рамките на Турция. Затова  група от село Коево потеглят към Добруджа. Спират в близкото до Варна село Пашакьой. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.

 

През по-късните години близостта до града привлича и хора от северните райони на областта към селото. През 1934 г. то е преименувано на Владиславово, в чест на полския крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската вяра.

 

През 2003 година  при църквата е построено неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е  разширен с притвор през 2012 година .

С тържествена литургия и заря Белослав ще отбележи празника на града на Димитровден - 26 октомври.

 

Програмата започва в 8 и 30 с литургия в православния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“. В 10 и 30 ще има празнична програма с участието на деца от детските градини в Белослав и поднасяне на венец и цветя на паметника в парка. В 20 часа ще е кулминацията на празника с тържествена заря.

 

Отложени са всички инициативи, които предизвикват струпване на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция, съобщават от общината. Организирането им ще стане при първа възможност през следващата година.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна